(Archieffoto: Sleutelstad).

Leidse studentenvereniging neemt afstand van 'homodocument'

Navigators Studentenvereniging Leiden (NSL) heeft zich gedistantieerd van de ‘Koersbepaling Homoseksualiteit’. Zo valt te lezen in een persbericht dat afgelopen zaterdag op de website en sociale mediakanalen van de vereniging werd gedeeld.

De koersbepaling werd opgesteld door overkoepelende organisatie Navigators Studentenverenigingen (NSV) en zorgde voor veel ophef toen Sleutelstad het document boven water haalde. Zo staat er onder meer in dat Navigators ervoor kiest leidend te laten zijn dat de Bijbel niet positief spreekt over relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. Dat homoseksuelen hierdoor geen bestuursfunctie binnen de vereniging zouden mogen bekleden, zoals eerder werd gesuggereerd, staat niet expliciet vermeld.

Er kwamen boze reacties vanuit de universiteitsraad, belangenorganisaties en zelfs de lokale politiek. PvdA-raadslid Suzanne van der Jagt kaartte de kwestie aan binnen de Leidse gemeenteraad, waarna wethouder Paul Dirkse (D66) met de vereniging in gesprek ging. Naar aanleiding daarvan maakte Dirkse in de raadsvergadering van donderdag 19 november kenbaar dat van vermeende discriminatie volgens hem geen sprake was. De wethouder onderneemt zodoende geen vervolgstappen.

Geliefd
Desondanks reageerde NSL dit weekend op de kwestie. Aanleiding was de ‘beeldvorming’ in de media en de daaropvolgende verontwaardiging vanuit de maatschappij. In het persbericht geeft voorzitter Joanne Sloof aan dat de beschreven visie in de koersbepaling geen afspiegeling is van de visie van NSL. Bovendien stelt ze dat het document niet door NSL onderschreven is en geen invloed heeft op het lokale beleid.

Daarmee neemt NSL openlijk afstand van de landelijke visie op homoseksualiteit. In het bericht wordt verder benadrukt dat de Leidse studentenvereniging een plek wil zijn waar iedere student zich welkom en geliefd voelt. Ook worden leden volgens NSL de kans geboden God te leren kennen en het leven met Hem te ontdekken, ongeacht seksuele voorkeur.

De landelijke tak van de Navigators kwam al twee dagen eerder, op donderdag, met een statement. Dit omdat er bepaalde zaken volgens hen niet altijd goed zijn overgekomen in de pers. Volgens het bericht zal seksuele voorkeur nooit een rol spelen bij het vervullen van een bestuursfunctie. De organisatie ziet echter niet af van de in het document opgestelde visie.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×