(Archieffoto: Els Barnas).

Leidse topclubs mogen weer beginnen: 'We zijn heel blij'

Leidse topsporters mogen vanaf volgende week weer trainen en wedstrijden spelen. Waar de Leidse topclubs half oktober nog in mineur waren met het nieuws dat de competities werden stilgelegd, heerst er nu opluchting en blijdschap. Sleutelstad sprak met ZZ Leiden en Rugby Club DIOK.

Zo’n twee maanden geleden ging de ‘gedeeltelijke lockdown’ in en werden de sportcompetities tijdelijk gestopt. Het betaald voetbal kreeg een uitzondering, maar dat gold niet voor andere sporten zoals rugby, basketbal en tafeltennis. “Dat steekt”, zeiden ze toen bij Rugby Club DIOK. Er mocht alleen getraind worden in groepjes van vier.

Ikea
Nu mag er weer volop getraind worden en is de verwachting dat de competities in januari worden hervat. “In oktober heb ik al voorspeld dat we tot de Kerst niet meer zouden spelen, maar twee weken geleden had ik dit niet verwacht”, zegt Cees Ahsmann van DIOK. “Ik ben er ontzettend blij mee.”

Luister ook: Marcel Verburg van ZZ Leiden over de herstart van de competitie (9-12-2020, Nieuws071)

Blijdschap overheerst ook bij ZZ Leiden Basketball. “Het gaat natuurlijk om de wedstrijden”, zegt Niek van Bemmel namens ZZ Leiden die enigszins verrast werd met nieuws. “De signalen stonden de verkeerde kant op.” Van Bemmel staat wel achter de keuze om de bal weer op te pakken. “In andere landen werd ook al gespeeld. Bovendien gaat het om een beperkte groep (5.000 topsporters red.). Een veelvoud daarvan staat bij de Ikea elke zaterdag.”

Mindset
Door de stillegging is er een flinke hap genomen uit het seizoen. Toch denken beide clubs dat er nog genoeg tijd over is om de competitie af te maken. “Dat zal wel gaan met midweekse wedstrijden”, verwacht Van Bemmel. “Er is doorgetraind in de beperkte mogelijkheden, maar daardoor hebben de spelers hun conditie op peil gehouden. Het is nu weer wennen aan wedstrijden. Ik verwacht dat er in de tweede week van januari gespeeld kan worden”, aldus Van Bemmel.

DIOK heeft er veel baat bij als het seizoen ‘gewoon’ wordt afgemaakt. Ze hadden de eerste drie wedstrijden immers gewonnen. “Er zijn nog twaalf wedstrijden. Ik verwacht dat dat haalbaar is om af te maken. Dat is een kwestie van mindset”, zegt Ahsmann. “Iedereen heeft last van deze onderbreking. In die zin is het een gelijk speelveld.”

Vijftig
Om de competitie goed te hervatten, lassen ze bij DIOK tussen Kerst en Oud en Nieuw een trainingskamp in. Ze willen net als vorig seizoen weer bovenaan eindigen. Toen werd er alleen geen kampioen uitgeroepen. “Het zou mooi zijn om nu wel kampioen te worden. We hebben een goed team en het is dit jaar ons vijftig jarig bestaan”, zegt Ahsmann.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×