(Foto: Reanne van Kleef).

Topclubs onzeker over de toekomst: ´Als we weer gaan spelen, hebben we alle plannen klaarliggen´

Het stilleggen van de sportcompetities komt hard aan bij de Leidse topclubs ZZ Leiden Basketball en rugbyvereniging DIOK. “De sfeer is in mineur”, vertelt bestuurder Niek van Bemmel van ZZ Leiden. “De toekomst wordt er alleen maar onzekerder op,” legt Eimert van der Vliet van DIOK uit, “de clubs zijn nog wel positief over 2020, maar wat er in 2021 gaat gebeuren is heel spannend.”

Cor van der Velden in gesprek met Niek van Bemmel over de stand van zaken bij ZZ Leiden

Persconferentie
Afgelopen dinsdag werd er bij beide clubs met samengeknepen billen gekeken naar de persconferentie van het kabinet. “Er waren al voortekenen dat het een zware boodschap zou worden,” vertelt Van Bemmel, “maar wij hadden nog goede hoop dat de basketbalcompetitie nog door zou mogen gaan, net als het betaald voetbal.” Ook Van der Vliet zag het stilleggen van alle competities niet aankomen: “We mogen ineens helemaal niets meer, we kunnen alleen nog trainen in groepjes van vier.”

Beide bestuurders begrijpen dat de maatregelen hard nodig zijn, maar hebben wel vragen over de uitzondering die gemaakt is voor het betaald voetbal. “Dat steekt”, zegt Van der Vliet. Van Bemmel is het met hem eens: “Basketbal is in Nederland een veel grotere sport dan damesvoetbal, dus waarom mogen wij niet verder spelen?” Van der Vliet vermoedt het antwoord te weten: “Het betaald mannenvoetbal ging door vanwege het maatschappelijke belang, en het zou discriminerend zijn om het damesvoetbal daarvan uit te sluiten. Maar daarmee geef je wel een verkeerd signaal af, want bij een gemiddelde rugbywedstrijd staat meer publiek dan bij het damesvoetbal.”

Cor van der Velden in gesprek met Eimert van der Vliet over de stand van zaken bij DIOK

Twee wedstrijden
Beide clubs hadden precies twee wedstrijden gespeeld in de competitie toen ze dinsdag hoorden dat de competities werden stilgelegd. ZZ Leiden had beide wedstrijden verloren, DIOK had ze juist gewonnen. “We missen felheid in de verdediging”, verklaart Van Bemmel de nederlagen. Hij ontkent dat de gedwongen maandenlange coronastop daar iets mee te maken heeft: “Daar hebben alle clubs last van gehad, dus wat dat betreft is het een eerlijk speelveld.” DIOK had het in de tweede wedstrijd moeilijk en moest terugkomen van een achterstand, maar won toch. “Dan mist het team wel de steun van het thuispubliek, die als een zestiende man de spelers een boost kan geven”, vertelt Van der Vliet.

Maatregelen
Om de clubs met alle maatregelen speelklaar te krijgen, waren behoorlijke inspanningen nodig. Omdat er geen publiek mocht komen, konden rugbyfans de wedstrijden van DIOK volgen via een livestream. Van der Vliet legt uit: “Die livestream hebben we al een jaar of vier bij thuiswedstrijden, zodat iedereen gratis via youtube mee kan kijken. We hebben dit jaar voor het eerst ook de mogelijkheid om uitwedstrijden te streamen. Omdat onze bar dicht is en we wel inkomsten nodig hebben, hebben we een kleine bijdrage gevraagd om de wedstrijd te bekijken via de stream.” De eerste wedstrijd ging dat direct mis, omdat de techniek dienst weigerde. “Toen hebben we onze leden gevraagd toch wat over te maken, en dat heeft meer geld opgeleverd dan we normaal met de stream hadden opgehaald.” In de tweede wedstrijd werkte het allemaal gelukkig wel. “We denken nog na over de uitbreiding van het streaming-aanbod, zodat ook de heren-2 en de dames-1 te zien zijn. Die wedstrijden trekken normaal gesproken ook een hoop publiek en voor de jeugd is het alleen maar goed om hun sportvoorbeelden te zien spelen.”

Ook ZZ Leiden heeft ingezet op internetbeelden. Dat begon al in de zomer, met een serie ‘Zomergasten’, waarin (oud-)spelers, bestuurders en sponsors werden geïnterviewd. “Dat is heel goed bekeken”, zegt Van Bemmel, die het druk kreeg met de Vijf Meihal speelklaar maken. “Er werd heel lang gezegd dat we gingen starten met maximaal zeshonderd man op de tribunes. We hadden alle stoelen genummerd, met QR-codes bij de stoelen zodat je drinken kon bestellen zonder op te hoeven staan. Bij de ingang hadden we ook QR-codes voor de gezondheidscheck. Toen dat niet meer door mocht gaan, hebben we onze bestaande livestream verbeterd, met ook meer ruimte voor de sponsors in beeld. Bij elke verandering gingen we met frisse moed aan de slag, maar uiteindelijk sta je toch met lege handen.” Helemaal voor niets waren alle voorbereidingen niet, want: “als we weer gaan spelen, met of zonder publiek, hebben we alle plannen al klaarliggen.”

Geld
Gaan deze clubs de nieuwe coronamaatregelen financieel overleven? DIOK wel, aldus Van der Vliet: “Sinds maart zijn we kritisch naar onze begroting aan het kijken, om te besparen waar dat kan.” De grootste kostenpost is de groep trainers. “We zijn al een aantal jaar bewust aan het investeren in goede trainers vanaf de jeugd. En met succes, want we zien de jeugd doorbreken bij ons eerste team.” De trainers worden dan ook niet zomaar wegbezuinigd: “We willen de kroonjuwelen, dus onze technische staf, zo lang als het kan behouden. De franje gaat er wel af: geen betaalde teambarbecues meer, of in een gehuurde bus naar een verre uitwedstrijd.”

Van Bemmel: “Als er binnenkort weer gespeeld gaat worden, is er niet zo’n probleem. Wanneer deze situatie langer gaat duren, houdt het een keer op.” Wanneer dat is, kan hij niet zeggen: “We hebben twee belangrijke inkomstenbronnen: sponsoren en publiek. Het publiek mag niet meer komen, dus dan blijven de sponsoren over. Tot nu toe blijven die ZZ trouw, maar zolang we niet spelen, kunnen we ze niet in beeld brengen. We hebben voordat dit seizoen begon al heel kritische gekeken naar onze uitgaven. Mocht het lang gaan duren, kan de gemeente ons misschien tegemoet komen met een kwijtschelding van de zaalhuur. Dat is een politieke beslissing, dat moeten we maar afwachten.”

Hebben we volgend seizoen nog topsport in Leiden? Van Bemmel: “Er is zeker nog topsport in Leiden, ik hoop alleen dat er ook nog basketbal is.”

Advertentie

Leiden Sport Coronacrisis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×