Initiatiefnemer Jhelano en singer-songwriter Tessa Josephina, naast de bakfiets. (Foto: Myrthe Koopman).

Op een bakfiets vol eten door Leiden om eenzame ouderen te steunen

Het zijn de donkere dagen voor kerst. Deze dagen kunnen voor sommige Leidse ouderen extra donker zijn. De negentienjarige Jhelano zag dit probleem, hij zette vanuit Studio Moio een initiatief op om een aantal ouderen een lichtpuntje te brengen in deze donkere, en soms eenzame, tijd. Samen met de Leidse singer-songwriter Tessa Josephina ging hij met een bakfiets vol eten langs bij de ouderen.

“We willen de Leidse ouderen een hart onder de riem steken, vooral als ze eenzaam zijn. Maar het gaat niet alleen om eenzaamheid, het gaat ook om verbintenis zoeken tussen jongeren en ouderen,” vertelt Jhelano, initiatiefnemer van het project.

Daarom ging hij met een bakfiets vol bakjes eten op pad door de Leidse wijk De Kooi, om een aantal ouderen te verrassen. Dit alles werd muzikaal ondersteund door singer-songwriter Tessa Josephina. Bij aankomst schonken Jhelano en Tessa een glaasje champagne in en werd er een kerstliedje gespeeld. De bakjes eten werden vervolgens overhandigd en na een paar lieve woorden gingen Jhelano, Tessa en de bakfiets weer op pad.

First dates
Een week geleden organiseerde Jhelano samen met andere jongeren ook al iets voor een aantal ouderen in Leiden. In een setting à la het programma ‘First dates’, bracht hij Leidse jongeren en ouderen met elkaar in contact om zo ouderen en jongeren met elkaar te verbinden. Dit deed hij onder de noemer ‘Eat your heart oud’ en het bleek een groot succes.

Door de nieuwe maatregelen die het kabinet afkondigde op dinsdag 15 december, kon dit echter niet meer doorgaan. Vandaar dat het alternatief werd bedacht; met een bakfiets vol eten langs bij de ouderen, helemaal coronaproof.

“We zijn maar twee dagen bezig geweest met de voorbereidingen, het ging allemaal heel snel en ik ben blij met het resultaat,” vertelt Jhelano, die zelf een maatschappelijke stage loopt bij Studio Moio. Hij kreeg gelukkig dan ook veel hulp van andere jongeren.

Belangrijk
Eerder dit jaar werden er ook al activiteiten georganiseerd voor de ouderen door de jongeren van Studio Moio. In de eerste lockdown werd er bijvoorbeeld buiten gesport met de ouderen. Volgens Jhelano is het belangrijk om dit soort dingen te doen, omdat eenzaamheid onder ouderen een groot probleem is. “En als ik het niet doe, wie doet het anders?”

Studio Moio is  van plan om ook in 2021 initiatieven voor ouderen op te zetten. Hiervoor zijn ze op zoek naar nog meer jongeren die bijvoorbeeld in de vorm van een stage willen helpen bij dit soort projecten. Ben je een Leidse jongere en ben je enthousiast geworden door dit project, neem dan contact op met Studio Moio.

Leiden Maatschappij Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×