Bestuursvoorzitter Karel van Schie van Voedselbank Leiden en omstreken in de voorraadruimte, waar drie keer per week de pakketten worden uitgedeeld. (Foto's: Gerry van Bakel).

Voedselbank Leiden: 'Vier miljoen van het Rijk is een vangnet'

Deze weken staan de voedselbanken volop in de belangstelling. Niet alleen voert de landelijke radiozender 538 actie voor een mooie kerst voor alle klanten van de Nederlandse voedselbanken, ook lokaal wordt van alle kanten een helpende hand toegestoken. Bestuursvoorzitter Karel van Schie van de Leidse tak hoopt maar dat mensen niet ‘voedselbank-moe worden’.

Soms kun je als goed doel ook teveel aandacht krijgen, wat tot gevolg kan hebben dat mensen afhaken of dat er plotseling kritische verhalen komen bovendrijven. In dagblad Trouw verscheen deze week een artikel over vier miljoen euro die het kabinet dit voorjaar ter beschikking had gesteld aan de Nederlandse voedselbanken en die nog steeds op de bank staat. En dat daar dit najaar nog geld uit het Europees Sociaal Fonds bij kwam. Wat weer de vraag oproept: zijn al die inzamelingsacties van goed bedoelende burgers wel nodig?

Commotie
Karel van Schie begrijpt dat er commotie ontstaat en wil graag uitleg geven hoe het zit. “Die vier miljoen van het Rijk is een vangnet. Maar gelukkig hebben we die dit jaar niet nodig gehad, omdat we voldoende voedsel hebben opgehaald om elke week alle pakketten te vullen. Dat geld blijft gewoon op de bank staan voor komend jaar. Wellicht hebben we het dan wel nodig en anders schuift het misschien nog een jaar door.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met bestuursvoorzitter Karel van Schie van de Voedselbank Leiden en omstreken.

Het geld van de Nederlandse overheid en het Europees Sociaal Fonds komt terecht bij de overkoepelende Vereniging van Nederlandse Voedselbanken waar 172 lokale voedselbanken bij zijn aangesloten. Als een lokale bank tekort heeft aan voedingsmiddelen of andere noodzakelijke producten voor hun klanten als zeep, shampoo of luiers, kan de lokale voedselbank een beroep doen op dat geld. Op hun website geeft de landelijke vereniging ook uitleg over de subsidie van de rijksoverheid. “De toegezegde subsidie van de overheid is uitsluitend bedoeld om voedsel van te kopen”, zo is te lezen. “En dus niet voor de kosten die nodig zijn voor het samenstellen en distribueren van voedselpakketten; zoals huisvesting, transportmiddelen, brandstof en voedselveiligheid.” Verder benadrukt de landelijke vereniging dat er bij de Nederlandse voedselbanken uitsluitend vrijwilligers werken.

Het coronajaar 2020 heeft veel onzekerheden opgeleverd. Vanaf het begin van de crisis vreesden de voedselbanken voor een stijging in het aantal klanten. En dat is in Leiden ook het geval geweest. “We hebben dit jaar een toename van twintig procent”, zegt Van Schie. “Voor al die mensen hebben we voedsel nodig. Die vier miljoen kan gebruikt worden voor als we niet voldoende kunnen inzamelen. En hetzelfde geldt voor de Europese subsidie. Het is echt een vangnet. We laten dat geld liever ongebruikt, we willen het vooral op eigen kracht doen.”

Kooiplein
Nu is de toename in Leiden ‘slechts’ twintig procent, maar als de voorspellingen uitkomen dat de voedselbanken een stijging in het aantal klanten van vijftig tot zeventig procent kunnen verwachten in 2021, kan de positie nijpend worden. “We weten niet hoeveel meer mensen bij ons komen voor hulp en we weten ook niet of we kunnen blijven inzamelen”, zegt Van Schie. “Als we veel meer klanten krijgen gaan we sneller door onze voorraad heen. En we hebben de inzameling voor zaterdag 19 december op het Kooiplein in Leiden en de Lange Voort in Oegstgeest al af moeten zeggen in verband met de coronamaatregelen.”

De kerstpakketten voor dit jaar voor de klanten van de Leidse voedselbank komen daardoor niet in gevaar. “We zijn komende week gewoon open op dinsdagmiddag, woensdagavond en donderdagmiddag voor onze klanten. We hebben van alles gekregen en zelf ook nog wat extra ingekocht.” En verder hoopt Van Schie dat mensen ook in 2021 blijven doneren aan de Voedselbank.

Meer informatie over openingstijden en donatie-mogelijkheden voor de Voedselbank Leiden en omstreken zijn te vinden op hun website.

  • Wat er zoal allemaal in de pakketten zit.
    Wat er zoal allemaal in de pakketten zit.
Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×