#maaimeniet en #kapmeniet

In deze tijd, waarin we veel meer wandelen in onze buurt, was het me niet ontgaan. Een bewoner van Voorschoten had een bord gemaakt, waarin hij of zij de gemeente opriep om de bloeiende bloemen in de gemeentelijke border naast het huis toch alsjeblieft niet te snoeien. Dit is een ‘zoenzone’ staat er op het bord, aangevuld met hashtag ‘#maaimenietje’. Een mooi voorbeeld van burgers die iets kenbaar maken en die invloed willen hebben op het beleid. De bloemen werden niettemin toch gesnoeid, hopelijk was er wel tot die tijd voldoende tussen bloemen en bijen ‘gezoend’.

Zo willen ook de omwonenden van het gezondheidscentrum in Noord-Hofland graag meedenken over de vernieuwing van het gezondheidscentrum dat daar gepland staat. Maar dat is niet het enige wat er staat gepland. Uit een piepklein berichtje uit de krant moesten omwonenden van megalomane plannen voor twee woontorens horen, waarbij al het groen en de speelgelegenheid zullen moeten sneuvelen. In eerste instantie wist de gemeente van niets. Ook hier is het credo #maaimeniet en #kapmeniet.

Als je al het gevoel hebt dat je 1-0 achterstaat, hoe kun je dan nog vertrouwen dat participatie goed komt? Als je input niet wordt meegenomen, en je telkens met nieuwe informatie wordt overvallen? Want ja, voor de bühne was de projectontwikkelaar wel in touw met een ‘klankbordgroep’, maar met input en reacties van omwonenden werd weinig gedaan. De Alliantie Burgers Voorschoten organiseerde een gesprek met de wethouder en de omwonenden. Daarin werd beloofd dat vanaf nu de omwonenden tijdig de informatie over het project en de ontwikkeling daarvan zouden krijgen.

Laten we hopen dat het proces nu veel meer de kant op gaat die de wetgever bij participatie voor ogen heeft: met input en effect van alle betrokkenen. Het is niet voor niets dat inspraak vooraf van alle betrokkenen de voorkeur van de wetgever heeft. De uitkomst en plannen worden er beter van. Maar dan moet er wel een gelijk speelveld zijn, met voor alle deelnemers tijdig informatie waarop ze input kunnen geven. We blijven het als Alliantie Burgers Voorschoten volgen.

Aisia Okma is bestuurslid van de Alliantie Burgers Voorschoten (ABV) die zich inzet voor een betere samenwerking tussen burgers en de Voorschotense gemeentepolitiek, om zo de kwaliteit van beleid en bestuur te verhogen. Meer weten? Kijk op www.alliantie-burgers-voorschoten.nl.

Column Alliantie Burgers Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×