Rob van Engelenburg van de Alliantie Burgers Voorschoten (Foto: Lieuwe van Slooten).

Voorschotenaren evalueren gemeentebestuur: 'Je moet nakomen wat je hebt beloofd'

De Alliantie Burgers Voorschoten (ABV) gaat kijken hoe het gemeentebestuur in de afgelopen vier jaar gepresteerd heeft. In maart zijn er verkiezingen en dus vindt het burgerinitiatief het tijd voor een evaluatie. “Wat je beloofd hebt, moet je eigenlijk waarmaken. Je hebt er immers veel geld voor gehad”, zegt Rob van Engelenburg namens de groep betrokken burgers.

Toen het nieuwe gemeentebestuur na de verkiezingen gevormd was, schreef het meerdere doelstellingen voor het dorp op. Bijvoorbeeld het langer open houden van zwembad Het Wedde. Dat is gelukt, dus daar komt in de evaluatie van de ABV een plusje te staan. De Schoolstraat fietsvrij? Ook een plusje. Maar een multifunctionele accommodatie voor de culturele instellingen? Nee en dus een minnetje. Niet alles wat het Voorschotense gemeentebestuur zich vier jaar geleden heeft voorgenomen is gelukt.

“Het kortetermijngeheugen is dominant in de politiek. We willen het proces verzakelijken en de lerende organisatie versterken”, zegt Van Engelenburg. “Een gemeente heeft net als een bedrijf ook doelstellingen. Alleen geen eigen geld, maar andermans geld.”


Rob van Engelenburg van de Alliantie Burgers Voorschoten in gesprek met verslaggever Lieuwe van Slooten

Zeikerds
Dat niet alles is gelukt wat het gemeentebestuur voor ogen had in 2018 is niet allemaal de schuld van de verantwoordelijk wethouders. Zo was er bijvoorbeeld geen rekening gehouden met het coronavirus. Van Engelenburg vindt echter niet dat dat voor alles een excuus kan zijn. “Ambtenaren en politici hebben gewoon hun salaris gekregen. Daarnaast hebben sommige sectoren niet stilgelegen. Bijvoorbeeld de bouw.”

De evaluatie zal dus erg scherp zijn, maar volgens Van Engelenburg is het niet de bedoeling dat ze overkomen als een stelletje zeikerds. “We zijn kritisch, maar met name constructief. We schrijven ook aanbevelingen op.”

BER
De evaluatie wordt ook wel een Bestuurseffectrapportage (BER) genoemd. Het is een idee dat Van Engelenburg zelf bedacht heeft. In Voorschoten gaat hij dit als eerste toepassen, maar als het het aan hem ligt wordt een dergelijke evaluatie ook in andere gemeenten gehouden. “We zien dat er al een beweging op gang is gekomen in bijvoorbeeld Leidschendam-Voorburg.” De Alliantie Burgers Voorschoten verwacht de resultaten begin januari te kunnen presenteren.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×