(Foto: PR).

Burgerparticipatie en historisch besef?

Een fotomoment over de Corbulotunnel bracht me even terug in de tijd. Ruim tien jaar geleden werd ik geïnfecteerd met het burgerparticipatie-virus. Heftige momenten, creatieve en lobbyaanvallen en een kwestie van lange adem waren de kenmerken. Al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw stond een dwarsverbinding tussen A4 en N44 op het verlanglijstje van overheid en bedrijfsleven. De zogenaamde Rijnlandroute. Tien kilometer van Zoeterwoude tot en met Katwijk met een prijskaartje van 925 miljoen euro.

De mooie creatieve oplossing hiervoor van het team Churchill Avenue sprak me aan. Een weg onder bestaande wegen, dwars door Leiden, voor het doorgaande regionale verkeer, die het lokale verkeer niet hinderde. Helaas, deze variant verviel en het tracé werd ten zuiden van Leiden gelegd, eerst als twee maal tweebaansweg op maaiveld dwars door Voorschoten. Langdurig en heftig verzet van inwoners, buurtverenigingen en organisaties, die de weg wel tegen zouden houden. Maar helaas, de overheidstrein reed verder en het Burgerinitiatief met de naam Team Compromis Rijnlandroute koos bewust voor een andere insteek namelijk: optimalisatie van de inpassing van de weg.

Van de negen ingebrachte inpassingsvoorstellen van het burgerinitiatief zijn er uiteindelijk vier overgenomen waaronder als kers op de taart het voorstel om een boortunnel onder geheel Voorschoten aan te leggen.  (Alternatief Rijnlandroute).

Zeker grote bouwprojecten gaan vaak gepaard met feestelijke momenten. Deze blijken altijd exclusief voor de bouwers en overheidsvertegenwoordigers te zijn. Toen ik dit als teamleider eens aankaartte bij voormalig burgemeester Pauline Bouvy begreep ze dit wel: “Zonder burgerinitiatief en jullie onbaatzuchtige vele werk, geen tunnelinitiatief, geen tunnelbesluit, geen tunnelbouw en geen tunnelfeestjes.” Toen ook zij het bij de provincie niet voor elkaar kreeg om een uitnodiging te regelen, bood ze haar plaats aan ons aan. Een ruimhartig en gul gebaar: in dank niet aanvaard. Dit event ging, door een noodlottig ongeval in de tunnelbuis, overigens (terecht) niet door.

Terug naar de foto: de naam van de tunnel, Corbulotunnel, werd eind september feestelijk onthuld door de minister. In aanwezigheid, u raadt het al, van de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en wethouders uit Leiden en Voorschoten.

Laat daar nu namens Voorschoten juist GroenLinks-wethouder Spil staan te shinen. Verbazing slaat toe: in 2012 was juist GroenLinks de enige partij in de raad die… tegen de boortunnel was.

Suggesties: ere wie ere toekomt en geef vrijwilligerswerk en burgerinitiatieven meer herkenning en erkenning, ze zijn het cement in onze samenleving.

Rob van Engelenburg is bestuurslid van de Alliantie Burgers Voorschoten (ABV) die zich inzet voor een betere samenwerking tussen burgers en de Voorschotense gemeentepolitiek, om zo de kwaliteit van beleid en bestuur te verhogen. Meer weten? Kijk op www.alliantie-burgers-voorschoten.nl.

Column Voorschoten Alliantie Burgers Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×