(Foto: Sleutelstad).

Leiden op plek vier van steden met meeste vertraging in het verkeer

Leiden staat in 2020 op nummer vier in de Nederlandse ranglijst van de TomTom Traffic Index. In 2019 stond Leiden nog op nummer één. Gemiddeld stonden automobilisten in Leiden vorig jaar 82 uur (3 dagen en 10 uur) langer stil in het verkeer tijdens de spits, maar liefst 53 uur minder dan in 2019. De lijst met steden wordt aangevoerd door Haarlem, gevolgd door Den Haag en Nijmegen op de tweede en derde plaats.

Door drukte op de weg duurde een gemiddelde autorit in Leiden 21 procent langer dan wanneer er geen verkeer op de weg zou zijn. Dit betekent dat automobilisten ruim zes minuten langer deden over een rit van een half uur. Vergeleken met 2019 is dat een daling van bijna dertig procent. In de spits liep de extra reistijd op tot bijna elf minuten bij een rit van een half uur.

Meest drukke en rustige dagen op de weg
Voor de coronacrisis stond de automobilist in Leiden het langst in de file op 20 januari. Een autorit van een half uur duurde op die dag in Leiden bijna zestien minuten langer. Die maandag reden er tussen Leiden Centraal en Hoofddorp veel minder treinen, waardoor waarschijnlijk meer mensen de auto pakten.

Landelijk was 18 juli de drukste dag voor het verkeer, met een extra reistijd van ruim veertien minuten op een autorit van een half uur. Door het vakantieverkeer waren er veel files ontstaan op de Nederlandse wegen. Rond twee uur ’s middags stond er 270 kilometer file, dat is flink meer dan op een gemiddelde zaterdag.

De meest rustige dag was 29 maart. Dit was de eerste zondag na de persconferentie van 23 maart waarin de ‘intelligente lockdown’ werd aangekondigd. Er werd dringend verzocht om thuis te blijven.

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×