(Archiefbeeld: Wikipedia).

Leiden is even oase van virus-rust

Als de viruscijfers overal in het land even hard daalden als in Leiden, dan zou een avondklok niet nodig zijn. De cijfers zijn nu bijna drie keer zo laag als het landelijke gemiddelde. Tegelijk schuilt om de hoek nog het virusgevaar. Daarom staan de seinen zeker nog niet op veilig.

Landelijk werden gisteren weer 6148 nieuwe gevallen geteld. Dat is nog geen halvering vergeleken met de piek van half december en bijna drie keer zo hoog als wat nodig zou zijn voor versoepeling. Bovendien is iedereen nu extra alert vanwege de Britse variant die veel besmettelijker is. Die moet zo min mogelijk ruimte krijgen. Daarom zit versoepeling van de maatregelen er nu echt nog niet in.

In de GGD-regio Hollands Midden was de Britse variant tot gisterochtend nog niet aangetroffen, maar de grootste brandhaard van deze virusmutatie is niet ver weg. Dat is de gemeente Lansingerland waarin bijvoorbeeld Bleiswijk ligt, op 15 kilometer van Leiden.

Koest
Maar in Leiden houdt het virus zich dus even koest. Met na drie dagen pas 45 nieuwe gevallen koerst de stad deze week af op zo’n 100 besmettingen, zes keer zo weinig als tijdens de oktoberpiek. Omgerekend per honderdduizend inwoners zijn het er 84, wat bijna 3 keer zo weinig is als het landelijke gemiddelde.

De buurgemeenten van Leiden hebben een iets hogere besmettingsgraad, maar de trend is bij drie van de vier ook duidelijk dalend. Alleen Voorschoten had dezer dagen een hoger aantal besmettingen: 26 in 3 dagen. Omgerekend per week zou dat neerkomen op 237 gevallen per honderdduizend inwoners.

Katwijk
In de GGD-regio Hollands Midden gaat de daling van de besmettingen trager, met op weekbasis een verwacht besmettingsgetal van 241; landelijk is dit nu 224. Door de lockdown lijkt het virus zich nu meer terug te trekken in enkele brandhaarden, maar daar is het nog wel flink actief.

Zo houdt Katwijk een besmettingscijfer van boven de 300. Hetzelfde geldt voor Lisse en ook voor Zuidplas. Dat laatste is riskant, want die gemeente (met dorpen als Moerkapelle en Zevenhuizen) grenst aan het gebied waar de Britse variant oplaait. Het zou dus zomaar kunnen dat die variant ook daar binnenkort wordt aangetroffen.

Terwijl het aantal besmettingen daalt, neemt de sterfte intussen nog steeds toe. In de eerste drie dagen van de week zijn in Hollands Midden al 20 nieuwe coronadoden geregistreerd. In de hele vorige week waren het er 29.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×