Meer sterfgevallen in Leidse regio, nu ook in Voorschoten. (Foto: Frank Steenkamp)

Nog veel sterfte door corona in de regio

Er raken minder mensen besmet, maar het aantal sterfgevallen blijft hoog. Dat blijkt deze week uit de RIVM-cijfers over de coronacrisis. De regio Hollands Midden én de Leidse regio hadden zelfs de hoogste aantallen coronadoden sinds het begin van de pandemie.

Sinds 20 december is het aantal nieuwe besmettingen landelijk aan het dalen. Maar het gaat wel langzaam; een halvering in vier weken, terwijl gehoopt was dat het elke tien dagen zou halveren. Als dat gelukt was, waren er nu vier keer zo weinig besmettingen als de ruim 5600 die er zondag weer geteld werden.

Ook in de regio Hollands Midden worden nu ongeveer vijftig procent minder besmettingen geteld dan vier weken geleden. De Leidse omgeving laat een sterkere daling zien. Het aantal besmettingen per honderdduizend inwoners ligt hier nu bijna twee keer zo laag als elders (125 per honderdduizend, tegen 232 landelijk en 233 in Hollands Midden).

Vertraging
Helaas blijft het aantal sterfgevallen nog wel hoog. Dat komt doordat een besmet persoon niet onmiddellijk doodziek wordt. Mensen die aan het virus overlijden, doen dat vaak pas na weken ziekbed, al of niet op de intensive care. Een daling in besmettingen leidt dus pas na een paar weken vertraging tot minder sterfgevallen.

In Leiden en omgeving is die vertraging hardnekkig. Al vijf weken lang kent de Leidse regio elke week weer een hoger aantal coronadoden dan in de voorgaande maanden: gemiddeld acht per week. De afgelopen week was hier een recordaantal van tien doden te betreuren. Opnieuw had Oegstgeest de meeste sterfgevallen (4), gevolgd door Leiden (3) en Voorschoten (3).

Ook de grotere regio Hollands Midden telde 49 sterfgevallen, tien meer dan tijdens de piek van eind december. Gouda had opnieuw een opvallend groot aandeel, met negen gevallen. Alphen aan den Rijn telde zes coronadoden en de kleine gemeente Kaag en Braasem had er vijf te betreuren.

Verpleeghuizen
Landelijk lijkt de piek van de coronasterfte voorlopig even gepasseerd. Vorige week werden er nog 759 nieuwe doden geregistreerd, deze week waren het er ruim honderd minder: 651. Ook het aantal bezette ziekenhuisbedden daalde, van 2890 op 5 januari naar nu 2384. Dat geeft hoop op een verdere daling van het aantal sterfgevallen.

Minder gunstig is het hoge aantal verpleeghuizen met besmettingen. Dat ligt al sinds begin januari ruim boven de 800. Zondag waren het er 834 – nog steeds iets meer dan tijdens de hoogste piek van de eerste coronagolf.

Juist bij de verpleeghuisbewoners is de kans om na een besmetting te sterven, het grootst. Dat is een extra verklaring voor de hoge sterftecijfers deze maand. En het maakt de urgentie van de vaccinatiecampagne nog eens extra duidelijk.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds 

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×