Sonja Wagemans vindt dat de kinderkopjes bij de Garenmarkt horen, ook al zijn ze wel eens glad, ze wil ze niet kwijt. (Foto: Gerry van Bakel).

'Kinderkopjes Garenmarkt moeten behouden blijven'

Weg met die lastige kinderkopjes op het stuk Garenmarkt van Raamsteeg tot Hoefstraat. Zo boud staat het niet in de plannen van de gemeente Leiden en het gaat pas echt spelen over vijf jaar, maar bewoonster Sonja Wagemans is er niet gerust op. Als eenmaal iets door de raad is aangenomen, heb je als bewoners het nakijken, vreest zij. Ze hield zelf een enquĂȘte in de buurt en spreekt donderdagavond de raadscommissie Leefbaarheid toe.

In de Agenda autoluwe binnenstad die het college eind vorig jaar naar de gemeenteraad stuurde, staat de gewraakte alinea met daarin het voornemen om het profiel van het noordelijk deel van de Garenmarkt door te trekken naar het zuidelijk deel. En dat ook bewoners van de Garenmarkt dat zouden willen. Wagemans kwam pijlsnel in actie. “Die kinderkopjes liggen er al eeuwenlang, waarom zouden die nu weg moeten?’


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Sonja Wagemans over het behoud van de kinderkopjes op de Garenmarkt.

Wagemans woont al jaren op de Garenmarkt, ze is er geboren en getogen. Ze houdt van de monumentale details en kijkt graag in de stadsarchieven. Ook houdt ze nauwlettend in de gaten wat de gemeente zoal voorstelt aan (her)inrichtingsplannen. Nu was het haar overbuurman die haar attent maakte op de bijna achteloze zinsnede over de bestrating van de Garenmarkt in een nota die op het eerste gezicht meer over parkeren gaat.

51 omwonenden
“Er staat dat er is gesproken met mensen in de stad en dat bewoners zouden hebben gezegd dat ze graag zouden zien dat het profiel van het noordelijke deel van de straat wordt doorgetrokken naar het zuidelijke deel. Het monumentale deel met de kinderkopjes. Ik vroeg me af: wie zijn die mensen?”

Niet veel later liep Wagemans de hele buurt af en sprak met 51 direct omwonenden over wel of geen kinderkopjes. “Iedereen wil de kinderkopjes behouden, niemand wist eigenlijk iets van de plannen en ook niemand had tegen de gemeente gezegd dat andere profiel te willen.”

Mening
Met die boodschap gaat Wagemans morgen naar de commissievergadering van de Leidse gemeenteraad. Niet in persoon natuurlijk, maar digitaal. De eventuele herinrichting van de Garenmarkt staat weliswaar pas voor de tweede helft van de jaren twintig gepland, maar Wagemans wil nu al een duidelijk signaal afgeven. “Wij willen de kinderkopjes behouden. En het zou ook beter zijn geweest als de gemeente huis aan huis een brief had bezorgd. Dan hadden mensen hun mening kunnen geven.” Dat werk heeft Wagemans nu voor de gemeente gedaan.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×