De Leidse burgemeester Lenferink. (Foto: Chris de Waard).

Lenferink tegen avondklok, maar snapt invoeren ervan wel

Als het aan de Leidse burgemeester Lenferink ligt, komt er geen avondklok. Hij denkt niet dat die veel effect zal hebben, omdat het ’s avonds toch al behoorlijk stil is op straat en de meeste bijeenkomsten al heel lang niet doorgaan. Ook zijn de winkels en horeca al dicht. “Maar ik begrijp wel waar het vandaan komt”, zegt Lenferink.

De burgemeester wijst op de nieuwe varianten van corona die de kop opsteken. “We zijn gestart met vaccineren en door de lockdown neemt het aantal nieuwe besmettingen nu flink af. Dat is positief, maar met de komst van de nieuwe mutaties van het virus kan de situatie plotseling helemaal kenteren, omdat die zoveel besmettelijker is.” Gevreesd wordt voor een hele snelle en bijna niet te stuiten stijging in maart.

De Leidse burgemeester Lenferink over het instellen van een avondklok.

Als de Tweede Kamer donderdag instemt met de invoering van een avondklok, mag niemand tussen 20.30 en 4.30 uur naar buiten. Er zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld voor het uitlaten van de hond of het verlenen van hulp aan mensen of dieren in nood. Ook mantelzorgers vallen buiten het gebod. Mensen die zich niet aan de avondklok houden, krijgen een boete van 95 euro.

Naast de avondklok mogen mensen thuis voortaan nog maar één persoon op visite krijgen en komt er een inreis vliegverbod uit een aantal hoog risicolanden. Dat zijn Engeland, Zuid-Afrika en alle landen in Zuid-Amerika.

Leiden Maatschappij Politiek Regio Avondklok


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×