Milad Yousofi baalt flink van de aangekondigde avondklok. (Foto: Omroep West).

Avondklok is flinke domper voor avondwinkels: 'Wij moeten het van die uren hebben'

De avondwinkels worden hard getroffen als de avondklok dit weekend ingaat. Omdat het assortiment voor een groot deel uit dranken bestaat, lijden de avondwinkels al flink omzetverlies. Al enkele weken geldt namelijk dat er na 20.00 uur geen alcohol meer verkocht mag worden. Dat ze nu ook eerder de deuren moeten sluiten en daardoor omzet missen in hun belangrijkste uren, is een flinke domper.

“Een avondklok betekent dus ook dat supermarkten en andere levensmiddelenwinkels die nu nog soms tot 22.00 uur open zijn, ook eerder moeten sluiten.” Milad Yousofi trekt een moeilijk gezicht als hij minister-president Mark Rutte hoort zeggen dat zijn avondwinkel in Leiden eerder dicht moet vanwege de avondklok. Het nieuws komt hard aan.

“Het wordt gewoon echt enorm zwaar voor ons. Mensen blijven naar de grote supermarkten gaan en wij moeten het van de avonduren hebben”, legt Yousofi aan mediapartner Omroep West uit. “Als wij dan in de avond dicht zijn. Ja, dan hebben we helemaal niks meer.”

Veel omzetverlies
Volgens Yousofi heeft de winkel al zeventig procent omzetverlies, onder meer doordat ze na 20.00 uur ’s avonds geen alcohol meer mogen verkopen. “Nu gaat het denk ik richting de negentig”, zegt hij met een treurig gezicht.

“De vaste lasten gaan ook gewoon door. Ik heb ook een gezin met drie kinderen, alles gaat door”, zegt Yousofi. Zijn avondwinkel tijdelijk veranderen in een ‘ochtendwinkel’ is volgens de Leidenaar ook geen optie. “Dan moeten we onze prijzen aanpassen. Wij hebben andere prijzen dan de supermarkten. Wij kunnen die prijs niet aanbieden, omdat zij groter inkopen. Wij kunnen dat niet. Het gaat heel zwaar worden voor ons.”

De avondklok moet, als het aan het kabinet ligt, zaterdagavond ingaan. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een avondklok die duurt van 21.00 tot 4.30 uur. “Tussen deze uren is het verboden om op straat te zijn.” De maatregel eindigt op 10 februari ’s ochtends vroeg. “Het is zwaar en het voelt alsof het alleen maar zwaarder wordt”, realiseert minister-president Mark Rutte zich. “Dit gaat nog een keer heel veel van mensen vragen, maar het gaat ons ook veel opleveren.”

Economie Leiden Avondklok Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×