(Archieffoto: Rob van Dullemen).

PvdA en CDA roepen op om Leidse speeltuinen weer te openen

Waar kinderen in Amsterdam, Den Haag en Utrecht op mooie dagen volop gebruik maken van de speeltuinen, zijn die in Leiden nog steeds dicht. De politieke partijen PvdA en CDA vragen aan het stadsbestuur of daar verandering in kan komen. De twee fracties beroepen zich op het jongste advies van het Outbreak Management Team (OMT) waarin het belang van buitenspelen wordt onderstreept.

“Het OMT benadrukt het belang van buitenspelen voor kinderen, waarbij het adviseert om ook de kleine buurt-buitenspeelplaatsen open te houden voor deze doelgroep”, aldus de adviseurs van het kabinet in hun boodschap van afgelopen zondag. Het gaat in Leiden overigens alleen over de beheerde speeltuinen van de speeltuinverenigingen die zijn gesloten, openbare speeltuinen zijn nog wel toegankelijk.

Toen de lockdown halverwege december inging werden ook de deuren van de Leidse speeltuinen gesloten. Ook al waren ouders er op tegen, een landelijke regeling dwong Henri Lenferink, voorzitter van veiligheidsregio Hollands Midden, naar eigen zeggen deze maatregel te nemen. Speeltuinen werden gezien als publieke ruimtes en die moesten dicht, adviseerden juristen de Leidse burgemeester.

Monniken
Bij betrokkenen zorgde de sluiting voor onbegrip omdat speeltuinen op andere plekken in Nederland, zoals Amsterdam, Den Haag en Utrecht, nog wel open zijn. “Als er nou gigantische samenscholingen van ouders bij de speeltuinen zijn, dan begrijp ik het. Maar die zijn er niet!”, zei voorzitter van de Leidse Bond van speeltuinen John van Haasteren er toen over.  “Dat de speeltuinen in andere steden wel open zijn geeft irritatie. Gelijke monniken gelijke kappen”, aldus Van Haasteren.

Navraag bij de gemeente Utrecht leert dat zij de speeltuinen bewust open laten. “Hoewel de Leidse burgemeester gelijk heeft dat de speeltuinen dicht zouden moeten, geven wij daar geen prioriteit aan”, zegt een woordvoerder. In Amsterdam zegt een woordvoerder van veiligheidsregio de landelijke regels te volgen. Die schrijven in hun ogen voor dat beheerde buitenspeeltuinen wel open mogen. De gemeente Den Haag zegt ook dat alles open is.


Duo-raadslid Elwin Wolters van de PvdA in gesprek met Nieuws071-presentator Maarten Mulder

Geen versoepelingen
De PvdA in Leiden zegt veel vragen van ouders te hebben gekregen over de sluiting van de speeltuinen. “Op een mooie dag als vandaag zouden ze dolgraag naar de speeltuin willen”, zegt Elwin Wolters, duo-raadslid van de PvdA. “Kinderen zitten nu binnen, bewegen weinig en zitten veel achter hun scherm.” Hij hoopt dan ook dat de speeltuinen weer open kunnen nu het OMT daartoe adviseert.

Burgemeester Lenferink reageerde donderdagavond in de commissievergadering op de vragen van de PvdA en het CDA. Hij laat weten dat de landelijke regels wellicht niet zo bedoeld waren, maar dat het sluiten van de speeltuinen wel het gevolg is van de keuze om publieke plaatsen te sluiten. Hij heeft dit in het veiligheidsberaad en met de minister besproken, maar dat heeft niet tot een aanpassing van de regels geleid. “Men is bezig met strenger maken van regels, waardoor er niet voor wordt gevoeld om versoepelingen door te voeren”, zei hij daarover.

Op de vraag waarom speeltuinverenigingen in andere gemeenten nog wel open zijn, wilde Lenferink niet inhoudelijk ingaan. “Ik kan geen verantwoordelijkheid nemen voor wat men in andere gemeenten doet. Het ministerie heeft expliciet gezegd dat sluiting van beheerde speeltuinen moet.”

Leiden Maatschappij Politiek Speeltuinverenigingen gesloten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×