Zo moet het park er in de toekomst uit gaan zien als het aan Sedos ligt. (Beeld: Sedos).

Ontwikkelaar 'zeer onaangenaam verrast' met blokkade bouwplannen Hofbrouckerpark

Projectontwikkelaar Sedos heeft met verbazing kennisgenomen van het voorbereidingsbesluit dat de gemeenteraad Oegstgeest afgelopen donderdag heeft genomen. Dat besluit maakt het onmogelijk om binnenkort van start te gaan met de bouw van 137 appartementen in het Hofbrouckerpark, terwijl de ontwikkelaar daarover al jaren in gesprek is met de gemeente.

Uit de plannen die aanstaande donderdag – ondanks het voorbereidingsbesluit – worden gepresenteerd door de ontwikkelaar, blijkt dat er zelfs al is gesproken over grondruil met de gemeente. “Er zijn verschillende varianten van het plan door de gemeente tegen het licht gehouden en de gemeente heeft de diverse varianten door een extern bureau laten beoordelen”, schrijft Sedos dinsdag in een reactie. “Dat heeft uiteindelijk tot dit bouwplan geleid. De (coalitie-)fracties zijn in oktober/november vorig jaar door de betrokken wethouder(s) geïnformeerd. Uit de terugkoppeling kwam toen niets van blokkerende aard naar voren.”

Moet er wel iets veranderen?
Des te opmerkelijker was het dat donderdagavond achter gesloten deuren, op initiatief van onder meer diezelfde coalitiefracties, werd besloten om het bouwplan bij voorkeur al te blokkeren. Sedos zegt er vanuit te gaan dat de gemeenteraad wellicht nog onvoldoende over het plan is geïnformeerd. “Daarnaast bestaat de indruk dat een klein groepje geprivilegieerde omwonenden complexgewijze woningbouw in de nabijheid van hun woningen wil frustreren”, zegt de Noordwijkse ontwikkelaar, die vindt dat het algemene belang daardoor in het geding komt.

VVD-raadslid Marcus Rolloos zei maandagavond in Politiek071 juist dat het voorbereidingsbesluit het algemeen belang moet dienen. “We hebben als gemeenteraad op een soort pauze-knop gedrukt. De komende tijd kunnen we onze knopen tellen en de verschillende belangen goed tegen elkaar afwegen.” Rolloos werpt daarbij zelfs de vraag op of er überhaupt wel gebouwd moet worden in het park. “Dat gaan we met z’n allen bekijken: moet er iets veranderen of is het mooi zoals het nu is?” Dat de gemeenteraad onvoldoende of te laat is geïnformeerd door de wethouder, ontkent Rolloos. “Dat idee heb ik niet nee.”

Woningschaarste
De projectontwikkelaar hoopt alsnog snel op een lijn te komen met de gemeenteraad, omdat het park zonder instemming van beide partijen zal blijven zoals het nu is. “In deze tijd van woningschaarste voegt het bouwplan “Vijverparck” maar liefst 94 goedkope- en betaalbare huurwoningen toe aan de woningvoorraad.” Donderdag licht hij zijn plannen in een beeldvormende raadsbijeenkomst toe aan raadsleden en andere geïnteresseerden.

Oegstgeest Politiek Hofbrouckerpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×