De bouwplannen van vier appartementencomplexen hebben de naam 'Vijverparck' gekregen. (Tekening: Sedos).

Gemeenteraad schrikt van plan voor 137 woningen in Hofbrouckerpark

Projectontwikkelaar Sedos presenteert volgende week een plan voor vier appartementencomplexen met in totaal 137 woningen in het Hofbrouckerpark in Oegstgeest. De gemeenteraad is echter behoorlijk geschrokken van die plannen en heeft donderdagavond daarom in het geheim besloten dat er voor maximaal een jaar niets mag veranderen in het Hofbrouckerpark.

Het plan past volgens Sedos binnen het huidige bestemmingsplan voor het gebied. Want hoewel de gemeenteraad graag goedkopere, op zorg gerichte woningen in het park wil, lijkt de ontwikkelaar een omissie in het bestemmingsplan te hebben gevonden waardoor er met kleine aanpassingen toch luxe koopwoningen gebouwd kunnen worden. De gemeenteraad is nu bang dat de landschappelijke waarde van het park geweld aan wordt gedaan als het huidige plan zonder tussenkomst van de raad door kan gaan.

In het plan met de naam ‘Vijverparck’ gaat het om appartementencomplexen met vijf bouwlagen, waarbij de bovenste bouwlaag enigszins inspringt. Dat levert een bouwhoogte van zestien meter op. Twee complexen met een parkeerkelder moeten aan de Piet Heinlaan komen te staan, daarbij gaat het om in 44 luxe koopappartementen. De twee andere complexen komen aan de Hazenboslaan. Daarin moeten 43 sociale- en middeldure huurappartementen en 50 middeldure en dure huurappartementen komen.


Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met VVD-raadslid Marcus Rolloos

Addertje onder het gras
Sedos en de gemeente Oegstgeest overleggen al langer over nieuwe appartementen in het park. De ontwikkelaar kocht de huidige aanleunwoningen in 2013 en knapte die meteen daarna op. Met concrete plannen voor nieuwbouw is in 2017 gestart. Om te kunnen voldoen aan de eis dat het om ‘woningen met een zorgcomponent’ gaat, is samengewerkt met Marente die in het park ouderen met een zorgvraag huisvest in Hofwijck. “Dit nieuwe plan biedt de oudere Oegstgeestenaar de luxe van zelfstandig wonen met zorg in de nabijheid”, schrijft Anne Leemhuis van de Raad van Bestuur van Marente in een toelichting op het plan.

Het addertje onder het gras zit hem echter in het woord ‘zorgcomponent’. Die term is opgenomen in het bestemmingsplan, waarmee de gemeente ervoor wilde zorgen dat er ook in de toekomst een maatschappelijke woonvorm in het park zou komen. Maar Sedos lijkt door het toevoegen van slechts een gemeenschappelijke woonkamer in een van de complexen en een koppeling met het oproepsysteem van Marente al te voldoen aan die eis in het bestemmingsplan. De gemeenteraad is daarvan geschrokken, waarna er donderdagavond een geheime raadsbijeenkomst is ingelast.

Financiƫle planschade
Op initiatief van coalitiepartijen VVD, PrO en CDA en oppositiepartij D66 werd daar besloten om een voorbereidingsbesluit te nemen over het gebied. Dat betekent dat er voor maximaal een jaar geen vergunningsaanvragen zullen worden behandeld voor de grond in het Hofbrouckerpark. Tot vrijdagochtend mocht niemand van dat besluit weten, om te voorkomen dat Sedos nog net op tijd de benodigde vergunningsaanvragen in kon dienen, waardoor de bouw alsnog binnenkort van start zou kunnen gaan.

Met het besluit heeft de gemeenteraad zichzelf de tijd gegeven om in gesprek te gegaan met de ontwikkelaar. Binnen een jaar moet er een voorstel voor een nieuw bestemmingsplan worden gepresenteerd. De kans dat de ontwikkelaar daarna aansprak kan maken op financiƫle planschade is overigens aanzienlijk. Dat zou betekenen dat de gemeente de ontwikkelaar een schadevergoeding moet betalen omdat er door de bestemmingsplanwijziging minder geld verdiend kan worden met toekomstige woningbouw.

Extra grond
Voor de realisatie van het huidige plan zou er overigens ook nog een grondruil nodig tussen de gemeente Oegstgeest en Sedos en waren daar ook al afspraken over gemaakt. Het zou principe met gesloten beurzen gaan, waarbij bouwgrond voor bouwgrond werd geruild. Maar de ontwikkelaar heeft in deze plannen mogelijk wel wat meer tuingrond nodig. In dat geval zou Sedos die extra grond afreken tegen de prijs voor snippergroen. De bouw kon sowieso pas beginnen als zeventig procent van de koopwoningen is verkocht. De voorbereiding daarop duurt nog twee tot drie jaar, waarna ook nog twee jaar nodig is voor het bouwen van de appartementen.

Of de eerder geplande presentatie van de plannen aan gemeenteraad op donderdagavond 28 januari doorgaat, is maar zeer de vraag. Feitelijk gezien kan het plan namelijk de prullenbak in, nu de gemeenteraad de ontwikkelingen in het park onmogelijk heeft gemaakt. De ontwikkelaar was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor een reactie.

Maatschappij Oegstgeest Politiek Hofbrouckerpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×