GGD-medewerkers bezig met testmonsters op de testlocatie in Leiden. (Foto: Rob van Dullemen).

Nieuwe besmettingsgolf in Zoeterwoude

Waar het precies aan ligt, is nog niet duidelijk. Maar Zoeterwoude maakt een nieuwe besmettingsgolf van het coronavirus door. De laatste zeven dagen werden er 39 mensen positief getest. Dat is drie keer zo veel als half januari en vergelijkbaar met de piek in de kerstdagen.

Landelijk daalt het aantal nieuwe coronagevallen wel, al gaat het tergend langzaam: vorige week 8 procent daling en deze week gaat er ondanks alle maatregelen ook maar iets meer dan 10 procent af. De gewenste halvering kost zo nog een maand, als de Britse virusvariant geen roet in het eten gooit.

In de Leidse regio is er sinds twee weken weer een lichte stijging te zien, maar die volgt op een maand van sterk dalende cijfers. De situatie in onze regio is nog steeds iets gunstiger dan landelijk. Wij tellen in één week bijna 150 nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners, tegen een landelijk gemiddelde van 180.

Meerdere clusters
Voor Zoeterwoude geldt een ander verhaal. In dit kleine dorp, met iets meer dan achtduizend inwoners, zijn de laatste zeven dagen 39 nieuwe besmettingen geteld. Dat komt neer op 450 gevallen per honderdduizend inwoners. Dat is dus drie keer zo veel als het gemiddelde van de regio.

Nu laten de cijfers in kleine gemeentes vaker flinke schommelingen zien, want je hebt bij wijze van spreken maar één niesbui in de supermarkt of een zorginstelling nodig voor een verdubbeling. Maar zo’n sterke toename van de besmettingen is in Zoeterwoude het hele jaar nog niet gemeten. In de tweede week van januari waren er 12 positieve gevallen, vorige week 25, en deze week kan dat aantal boven de 40 uitkomen.

De GGD bevestigt desgevraagd dat er in Zoeterwoude sprake is van meerdere ‘clusters’. Dat zijn situaties waarin drie of meer mensen in onderlinge samenhang besmet zijn geraakt. Nu de scholen gesloten zijn, gebeurt dat vooral in familieverband, in bedrijven en in zorginstellingen. Zo had Zoeterwoude in de herfst een korte besmettingspiek op de werkvloer van de Heinekenbrouwerij. Of iets dergelijks nu weer speelt, is niet bekend. Wel meldt de woordvoerder dat de GGD nog geen reden ziet om in Zoeterwoude in actie te komen.

Brandhaardjes
De besmettingspiek in Zoeterwoude past in het patroon van de laatste weken. In veel gemeentes zijn er nu veel minder besmettingen dan in december, maar steeds duiken er locale brandhaardjes op waar de cijfers weer oplopen. En doordat het virusbrandje steeds weer ergens oplaait, blijft het totale landelijke besmettingsniveau toch vrij hoog.

In de Leidse regio tellen Voorschoten en Leiderdorp nu minder dan 100 besmettingen per honderdduizend inwoners. In Leiden en Oegstgeest is dat cijfer 150 en Zoeterwoude steekt daar met een besmettingsgraad van 450 dus ver boven uit.

Elders in het GGD-gebied Hollands Midden zijn de verschillen bijna net zo groot. In Lisse, dat rond oudjaar zelfs een hogere besmettingspiek had dan Zoeterwoude (besmettingsgetal 540) is het nu rustig met maar 75 gevallen per honderdduizend inwoners. Ook in Noordwijk houdt het virus zich relatief koest. Buurgemeente Katwijk blijft een hardnekkige brandhaard, met opnieuw een besmettingsgraad van bijna 300.

Opnames
Met de ziekenhuisopnames in de Leidse regio valt het deze week tot nu toe mee en hetzelfde geldt voor de sterfgevallen door het coronavirus. Maar omdat deze cijfers soms met vertraging doorkomen, kan zondagavond pas een eerlijke weekbalans worden opgemaakt.

Landelijk daalt het aantal bezette ziekenhuisbedden intussen heel langzaam. Vrijdag waren dat er 2231 en dat is maar 300 minder dan drie weken geleden. De biedt de ziekenhuizen maar weinig ademruimte in aanloop naar een derde golf, die in maart en april dreigt op te doemen door de Britse virusvariant.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

 

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×