Bewoonster Nicole van Swetterhage in Zoeterwoude is opgelucht na haar prik. (Foto Gemiva).

Eerste kwetsbaren in de regio geprikt, vervolg hangt af van aanvoer vaccins

Eindelijk bereikt de vaccinatie tegen het coronavirus de kwetsbare bewoners van de regio. Afgelopen dinsdag kreeg de eerste ‘mobiele’ 90-plusser een prik bij de GGD, vrijdag zijn ook de 85-plussers uitgenodigd. Ook kwamen bewoners van verpleeghuizen aan de beurt. En het vervolg? Dat hangt vooral af van de aanvoer van nieuwe vaccins.

De vaccinatie tegen corona kent nu drie fronten. De GGD prikt op centrale locaties, huisartsen doen dat vanuit hun eigen praktijk. En bewoners van zorginstellingen krijgen het vaccin in eigen huis. Na drie weken waarin eerst groepen zorgprofessionals de prik kregen, komen nu op al deze fronten de kwetsbare bewoners van de regio aan de beurt.

Voor twee zorginstellingen in de Leidse regio was vrijdag 29 januari V-day: de dag dat de vaccinatie van hun bewoners begon. En omdat dat gebeurde met het ‘diepvriesvaccin’ van BioNTech/Pfizer, was er een strakke organisatie nodig.

Dit vaccin komt in verpakkingen met minstens zeshonderd doses tegelijk en na ontdooien heb je maar drie dagen tijd om er mensen mee te vaccineren. Dus was voor alle bewoners de toestemming vooraf geregeld, was er grondig geoefend en stonden de prikteams klaar om aan de slag te gaan zodra het vaccin er was.

Koeldozen
Bij de verpleeg- en verzorgingstehuizen waren Activite, Alrijne en Libertas iets eerder in de week begonnen. En nu was Topaz aan de beurt. Vrijdagochtend kwamen de dozen met vaccin aan bij hun verpleeghuizen Zuydtwijck en Overrhyn.

Bij Zuydtwijk werden de juiste aantallen doses uitgeteld en in koeldozen doorgestuurd naar andere locaties in Leiden en Voorschoten. En in elk tehuis stonden verpleegkundigen klaar om het vaccin uit de ampullen ‘op te trekken’ in de injectienaalden. Daarna kon het prikken beginnen.

In Overrhyn kreeg mevrouw Cramer de officiële eerste prik. Ze bleef er heel relaxed onder. Maar volgens woordvoerder Marjolein Staats was er ook bij anderen weinig sprake van stress. Het personeel had van het prikken een feestje gemaakt, met koffie en gebak.

Iedereen tegelijk
Een belangrijk detail: het was gelukt om iedereen in één ronde te vaccineren. Vorige week was er landelijk onrust over tehuizen waar bewoners op heel verschillende momenten hun prik kregen, afhankelijk van welke arts verantwoordelijk voor ze was.

Het RIVM maakte pas vrijdag officieel een einde aan deze situatie, maar bij Topaz lukte het met goede afspraken met huisartsen om vanaf het begin te koersen op één vaccinatieronde. Alle betrokken artsen waren gewoon op dezelfde dag beschikbaar.

In drie huizen van Topaz wordt deze week nog geprikt. Vrijdag gebeurt dat in Katwijk en Noordwijkerhout en morgen is het revalidatiehuis Revitel in Leiden aan de beurt. Daarna is het vier weken wachten tot de tweede prikronde.

Swetterhage
Vrijdag begon ook Gemiva, de grote Zuid-Hollandse zorgorganisatie voor verstandelijk gehandicapten en mensen met een beperking, op twee plaatsen met vaccineren. Eén daarvan was in Nieuwerkerk aan de IJssel, de ander was Swetterhage in Zoeterwoude.

In Zoeterwoude had bewoonster en keukenmedewerkster Nicole de primeur van de eerste prik. Ze vond de prik ‘wel spannend’, zei ze achteraf. Maar met twee duimen omhoog gaf ze aan dat ze wel blij en trots was. “Ik hoop dat ik weer snel op bezoek kan bij mijn familie, en ze weer mag knuffelen.”

90, 85, 80
Intussen gaat dus ook de GGD op de centrale locatie in Leiden door met prikken. Na de eerste ronde voor personeel van verpleeghuizen kon afgelopen week ook gestart worden met de zelfstandig wonende en ‘mobiele’ 90-plussers. Die kleine groep heeft intussen zijn eerste dosis gekregen.

Vandaag is de GGD al aan het vaccineren bij de 85-plussers en binnen enkele dagen worden ook de thuiswonende 80-plussers uitgenodigd voor een afspraak. Die groep is al een heel stuk groter en het duurt daarom nog wel weken voordat de 75-plus aan de beurt kan komen. Want tussendoor moet dan ook het verpleeghuispersoneel weer langskomen voor de tweede prikronde.

Handrem
Volgens GGD-woordvoerder Carin Boon wordt de snelheid van het vaccineren op dit moment nog steeds vooral beperkt door de beschikbare vaccins. De GGD Hollands Midden heeft genoeg locaties en personeel gereserveerd om, zodra de massavaccins er zijn, 16320 prikken per dag te zetten.

“Daarmee zouden we álle prikkandidaten in de hele regio in 35 dagen kunnen vaccineren”. Maar op dit moment worden er dagelijks maar zo’n 500 prikken gegeven, omdat er niet meer vaccindoses worden geleverd. Dat is nogal een contrast.

Hertelling
Met de handrem erop gaat de GGD toch in kleine stapjes opschalen. Op 15 februari wordt de tweede centrale locatie geopend, in Gouda. Wat daarna volgt, hangt mede af van de tegenvallende leveringen van AstraZeneca, en van wanneer de vaccins van Janssen komen.

Overigens leek het er dit weekend op dat de traagheid van Nederland minder erg is dan eerder gedacht. Het RIVM liet de teller van het aantal vaccinaties in één klap van 226.000 naar 346.000 gaan. De reden: er werden nu ook prikken meegeteld die door anderen dan de GGD zijn gezet.

Nagekomen bericht: In deze ‘hertelling’ heeft het ministerie van VWS  maandag een correctie aangebracht, maar nog steeds ligt het totale aantal prikken nu veel hoger dan vorige week nog werd gedacht. Tot en met maandag waren het er bijna 344.000. dat is precies 2 procent van de totale bevolking – vergelijkbaar met Frankrijk en België.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Maatschappij Regio Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×