Wachten bij de teststraat aan de Leidse Plesmanlaan. (Foto: Rob van Dullemen).

Regio telt toch iets minder besmettingen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de Leidse regio is afgelopen week toch licht gedaald. Vrijdag zag het daar nog niet naar uit, maar na een paar zeer stille dagen is het weektotaal van de regio alsnog met acht procent gedaald. In Zoeterwoude bleef het besmettingsniveau wel hoog.

Ook landelijk daalde het aantal positieve testuitslagen de laatste dagen harder, zodat het over de totale week alsnog negentien procent lager uitkomt. De week ervoor betrof dat dertien procent.

Vergeleken met eind december zijn de 30.000 nieuwe besmettingen een halvering. Dat lijkt een forse verbetering, maar staatssecretaris Van Ark zei dit weekend dat ze de daling vond tegenvallen. Ze had gehoopt dat zes weken strenge lockdown meer had opgeleverd.

Wat ook weken tegenvalt is het aantal ziekenhuisbedden dat bezet wordt door coronapatiënten. Dat schommelt al twee weken tussen 2250 en 2350. De komende dagen moet daarom blijken of de laatste daling in aantal positieve tests wel een eerlijk beeld geeft van de trend in werkelijke besmettingen. Het zou kunnen dat de berichten over een datalek bij de GGD mensen heeft afgeschrikt om naar de teststraat te gaan.

Omdat het RIVM geen dagelijkse updates geeft over het bezoek aan de teststraten is pas dinsdag duidelijk of er misschien sprake is van zo’n ‘teststaking’. En omdat het RIVM doorgaans alleen weektotalen geeft, blijft het misschien ook dan nog even onduidelijk. Maar de tellingen in de testraten van GGD-regio Hollands Midden geven te denken.

Vertroebeld
De laatste weken kwamen er gemiddeld 1500 mensen per dag naar de GGD-teststraten in onze regio. Maar donderdag werd bekend dat persoonsgegevens in criminele handen waren gekomen. En precies die dag ging het aantal bezoekers omlaag. Vrijdag werden er maar 1065 mensen getest, zaterdag 1203 en zondag maar 946.

Het weektotaal aan afgenomen tests kwam voor het eerst sinds oktober ruim onder tienduizend. Maar de GGD Hollands Midden staat nog niet te juichen. Als het virus echt op z’n retour is, hoort ook het percentage positieve uitslagen te dalen. En dat blijkt amper het geval. Deze week was 10,5 procent van alle testuitslagen positief, vergeleken met 10,8 procent een week eerder. Dat is een verschil van niks.

Tegelijk dreigen de gevolgen van het datalek nog op een andere manier het zicht op de pandemie te vertroebelen. Want vanwege dat datalek werken de GGD’s nu met ingewikkelder procedures en dat leidt tot vertraging in het doorgeven van testuitslagen. Dat is een extra reden om een slag om de arm te houden bij de lagere cijfers van de laatste dagen.

Leidse regio
Binnen onze regio stegen de cijfers van Oegstgeest en Zoeterwoude. Laatstgenoemd dorp telde in de volle week 33 nieuwe gevallen. Zoals vrijdag al gemeld, telt Zoeterwoude nu de meeste besmettingen per inwoner van Hollandse Midden.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×