(Archieffoto: Rob van Dullemen).

Speeltuinen door juridische truc toch weer open

De beheerde speeltuinen in Leiden zijn sinds dinsdag weer open. Door de plekken als openbaar gebied aan te merken, kunnen ze niet worden gesloten. Op deze manier ontloopt Henri Lenferink, voorzitter van veiligheidsregio Hollands Midden, een landelijke regeling die hem dwong de speeltuinen te sluiten. Eerder werden de speeltuinen namelijk gezien als publieke ruimtes en die moesten met ingang van de lockdown dicht.

Bij betrokkenen zorgde de sluiting voor onbegrip omdat speeltuinen op andere plekken in Nederland, zoals Amsterdam, Den Haag en Utrecht, nog wel open zijn. “Als er nou gigantische samenscholingen van ouders bij de speeltuinen zijn, dan begrijp ik het. Maar die zijn er niet!”, zei voorzitter van de Leidse Bond van speeltuinen John van Haasteren er toen over. “Dat de speeltuinen in andere steden wel open zijn geeft irritatie. Gelijke monniken gelijke kappen”, aldus Van Haasteren.


Voorzitter van de Leidse Bond voor speeltuinen John van Haasteren in Nieuws071

Het CDA en de PvdA trokken daarom aan de bel in de gemeenteraad. Met een nieuw advies van het Outbreak Management Team (OMT) in hun achterzak vroegen zij aan het stadsbestuur om de speeltuinen weer te openen. Het OMT onderstreepte namelijk het belang van buitenspelen voor kinderen. Burgemeester Lenferink liet weten het wel met de verantwoordelijke minister besproken te hebben, maar dat dat gesprek niet tot aanpassing van de regels heeft geleid.

Tranen
Door een juridische truc is het nu toch gelukt om de deuren van de speeltuinen in Leiden te openen. Ze worden niet meer aangemerkt als publieke ruimtes, maar als openbaar gebied. Dat betekent wel dat er geen entree-geld gevraagd mag worden voor de speeltuinen en dat de speeltuingebouwen dicht blijven. “We hebben een sluiproute gevonden”, zegt Lenferink erover.


Burgemeester Henri Lenferink over de heropening in het Gesprek met de burgemeester

Dat de speeltuinen weer open gaan zorgt voor blijdschap bij Van Haasteren. “Dit is een geweldig bericht. Zeker in een tijd waarin er niet zoveel goed nieuws is. We hebben kinderen bij het hek gezien die in tranen waren dat ze niet naar binnen mochten”, zegt van Haasteren.

Druk
Het blijft opvallend dat Leiden het landelijke beleid strenger heeft nageleefd dan andere steden. De gemeente Utrecht liet immers weten de speeltuinen bewust open te houden, want daar werd er ‘geen prioriteit’ aan gegeven. Zelf zegt Lenferink dat hij ‘de regels niet actief wilde overtreden’. Aan de andere kant snapt hij de gang van zaken in andere steden wel. “In bijvoorbeeld Amsterdam speelden veel andere dingen. Ik kan me voorstellen dat je dan de prioriteit ergens anders legt. Bovendien is er weinig druk vanuit het ministerie. Die gaan er vanuit dat men zich wel aan de regels houdt”, aldus Lenferink.

Leiden Politiek Speeltuinverenigingen gesloten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×