(Foto: Reanne van Kleef).

Onbegrip over sluiten Leidse speeltuinen: 'In rest van Nederland gewoon open'

Het besluit om de hekken van de Leidse speeltuinen tot 19 januari op slot te houden, krijgt weinig steun van de betrokkenen. Vrijwilligers zeggen dat het beperkte aantal aanwezige ouders voldoende afstand houdt. Ouders laten hun kinderen liever op een afgebakend terrein spelen dan op straat en de jeugd zelf mist, na het sluiten van de scholen, een ontmoetingsplek.

De Veiligheidsregio Hollands Midden heeft de speeltuinen laten weten dat ze moeten sluiten op basis van een ministeriële regeling die open zijn verbiedt. “Tot mijn spijt overigens”, meldt Lenferink die slechts uitvoering geeft aan landelijke regels. “Ik heb niks besloten. Als voorzitter van de veiligheidsregio ben ik daartoe ook niet meer bevoegd nu de Covidwet per 1 december in werking is getreden. Op basis van de nieuwste lockdownregels blijkt dat de Leidse speeltuinverenigingen worden gezien als publieke ruimtes. “Die zijn gesloten. Dat geldt dus ook voor de speeltuinen”, staat in een mail van de gemeente Leiden aan de speeltuinverenigingen. Openbare speeltuinen, pleinen en parken blijven vooralsnog gewoon toegankelijk. De sluiting geldt voorlopig tot het einde van de huidige lockdown op 19 januari 2021.

Jantje Beton
“Een bijzonder besluit omdat dit in de rest van Nederland niet zo is”, vindt de voorzitter van de Leidse Bond van speeltuinen, John van Haasteren. De veiligheidsregio kwam onlangs op basis van nieuwe juridische adviezen tot de conclusie dat het openhouden van speeltuinen door de landelijke regels ’tot onze spijt’ niet is toestaan. “Onbegrijpelijk”, vindt Van Haasteren, “Als er nou gigantische samenscholingen van ouders bij de speeltuinen zijn, dan begrijp ik het. Maar die zijn er niet!”

Na het besluit heeft Van Haasteren contact gezocht met buitenspeelorganisatie Jantje Beton. “Ik heb de directeur gesproken en ook hij zal zijn bezwaren schriftelijk kenbaar maken bij de voorzitter van de veiligheidsregio. We kunnen ons gewoon niet voorstellen dat het op geen enkele manier zo te organiseren is dat kinderen, tijdens deze lange kerstvakantie, toch bij ons kunnen komen spelen”, stelt hij.

Lenferink heeft op basis van de sluiting inmiddels gesproken met de directeur van Jantje Beton en ook met voorzitter John van Haasteren van de Leidse Bond van Speeltuinverenigingen. “Ik heb ze gemeld dat de sluiting op grond van landelijke regelgeving is en dat er geen sprake is van een lokale keuze. De minister is duidelijk en de regeling ook. Die geldt in heel Nederland. Als er speeltuinen elders nog open zijn, hebben gemeenten daar (nog) geen signaal afgegeven.”

Protest
Onder vrijwilligers van de verschillende Leidse speeltuinverenigingen gaan momenteel stemmen op om in protest te komen. “Dit kan echt niet. De kinderen kunnen bij ons gewoon veilig spelen. Pak dit nou ook niet af”, zegt Chantal Scheffer verbouwereerd. Scheffer is al jaren als vrijwilliger verbonden aan speeltuinvereniging Zuiderkwartier. “Kinderen mogen toch ook sporten? En de bossen en stranden zijn ook gewoon open. Als we niet snel weer open gaan, komen we in protest”, aldus Scheffer.

Op verzoek van Van Haasteren wachten de vrijwilligers met hun acties tot de veiligheidsregio op de bezwaren van Jantje Beton heeft gereageerd. “Ik heb er wel vertrouwen in dat we er uit gaan komen. Misschien gaan we alleen open voor kinderen, dan zijn ouders niet welkom en moet je iets regelen voor extra toezicht. We bedenken iets, maar heropenen moet mogelijk zijn”, vindt Van Haasteren.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat de Veiligheidsregio Holland-Midden tot sluiting van de speeltuinen had besloten. Dat klopt niet. De sluiting is op basis van de Covidwet. Ook is een reactie van burgemeester Lenferink toegevoegd.

Leiden Maatschappij Speeltuinverenigingen gesloten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×