Luchtfoto Werninkterrein. (Foto: gemeente Leiden).

Werninkterrein wordt woonwijk, bereikbaarheid nog in onderzoek

De provincie Zuid-Holland en de gemeente Leiden hakken eindelijk de knoop door: het Werninkterrein, tussen de Oude Rijn en het hoge spoortalud, wordt getransformeerd naar een woonwijk met ruimte voor werkgelegenheid. Op het terrein komen 600 tot 750 woningen te staan. Eind januari sloten de gemeente en de Provincie het woon-werkakkoord.

De bereikbaarheid van de nieuwe woonwijk is op dit moment nog de grootste uitdaging. Er is al veel gespeculeerd over een eventuele tunnel, brug of veerpont. De gemeente laat weten dat er nog geen besluit is genomen over de toegankelijkheid van de wijk.

“Op dit moment vindt er een verkeersonderzoek plaats. Half maart verwachten we de uitkomsten bekend te maken.
In dit onderzoek worden een aantal mogelijke verkeersvarianten onderzocht: een herinrichting van de Amphoraweg en/of een tunnel naar de Hoge Mors en/of een brug naar de Haagweg”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Autoluw
Eerder zei GroenLinks al dat de wijk als het aan hen ligt de eerste autovrije woonwijk van Leiden wordt. Maar ook hierover is nog geen besluit genomen. “We zien graag dat de nieuwe wijk ‘autoluw’ wordt: een wijk waar fietsers en voetgangers de ruimte krijgen en de auto te gast is”, zegt de woordvoerder. Op dit moment wordt onderzocht hoe dit in de gebiedsvisie opgenomen kan worden.

Omdat het Werninkterrein een andere bestemming krijgt, moet drieënhalf hectare bedrijventerrein gecompenseerd worden. De gemeente Leiden wil hiervoor een bestuursovereenkomst met de gemeente Katwijk sluiten. Met die gemeente wordt samengewerkt in de Regionale Bedrijventerreinenstrategie.

De start voor de woningbouw op het Werninkterrein staat gepland voor 2023. Ontwikkelaar ABB uit Sliedrecht gaat het project uitvoeren.

Advertentie

Leiden Werninkterrein


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×