(Foto: Chris de Waard).

Strooizoutdieven hebben het voorzien op pekelbakken

Hoewel strooizout slechts enkele dubbeltjes per kilo kost, zijn de houten bakken met pekel in trek bij mensen die zelfs dat beperkte bedrag niet willen uitgeven. Het mengsel van zand en zout dat bij veel voetgangersbruggen te vinden is, zodat mensen zelf wat kunnen strooien om de bruggen begaanbaar te houden, wordt op verschillende plekken meegenomen.

“Ik zie vanuit mijn raam een zwart autootje stoppen bij de brug naar het plantsoen. Bestuurder stapt uit om een grote rode bak met strooizout vol te scheppen. Blijkbaar voor privĂ© gebruik”, meldt iemand via buurtapp Nextdoor. Ook andere inwoners blijken soortgelijke ervaringen te hebben. “Gebeurt hier bij de Julius Caesarbrug ook”, meldt iemand anders. “Terwijl een zak van vijf kilo bij de Hoogvliet 1,99 euro kost!”

De bakken met strooizout worden door de gemeente bijgevuld om rond bruggen en andere verraderlijk gladde plekken te kunnen strooien. Met dat zout kunnen voorbijgangers zelf met de hand strooien, als dat nodig is.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Witte winter 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×