Bakker Huseyin klopt met verve het sausje voor in de appeltaart, dat de taart net dat extraatje geeft. (Foto's: Gerry van Bakel).

De meesterbakkers van leerwerkbedrijf Zoet en Zout houden wel van een uitdaging

De taartenbakkers van Zoet en Zout moesten op zoek naar een nieuwe klantenkring nadat het eigen theehuis dichtging. Bewoners van Leidse zorgcentra zijn de gelukkigen. De appeltaarten en regenboogtaarten worden met zorg én geheime ingrediënten gemaakt.

Zorgorganisatie De Haardstee begeleidt mensen met een verstandelijke en/of psychiatrische beperking bij wonen, werken en vrije tijd. Eén van die werkplekken is bakkerij Zoet en Zout aan het Bonaireplein. De bakkerij werd in maart 2019 gestart om eigen taarten en gebak te leveren aan het theehuis van De Haardstee bij de kinderboerderij in de Merenwijk. Maar de sluiting van de horeca noopte Zoet en Zout tot een koerswijziging. De bakkers willen graag bakken met een doel en dus maken ze nu taarten voor ouderen in Leiden.


Een reportage over de bakkers van Zoet en Zout van verslaggeefster Gerry van Bakel.

Vroeger stonden in de bakkerij van Zoet en Zout vaak vijf mensen te bakken, nu is dat teruggebracht tot drie. En dat blijft misschien wel zo, zegt bedrijfsleider Anneloes Kerkvliet. Want heel erg groot is de keuken niet en voor een begeleider is vijf best wel veel. Deze ochtend werken onder andere Husyen en Jolanda in de bakkerij. Persoonlijk begeleidster Jolanda houdt een oogje in het zeil, ze bakken taart voor zorgcentrum Roomburgh.

Huseyin is 18 jaar en sinds een paar maanden aan het werk in de bakkerij van Zoet en Zout. Hij komt uit het speciaal onderwijs en is op zoek naar een passende werkkring. Het bakken van taarten gaat Huseyin goed af, met flair klopt hij het geheime sausje voor de appeltaart van eieren, vanillelikeur en suiker. “Aan taarten bakken heb je altijd wat. Bijvoorbeeld als je iets wil bakken voor je oma of moeder. En ik vind het leuk steeds iets nieuws te leren. Maar je moet niet gaan voor perfect. Dat gooit roet in het eten.”

Cupcakes
Jolanda (28) werkt al vanaf dag een bij Zoet en Zout. Ze is zeer gestructureerd bezig met snijden en afwegen. Haar specialiteit is de regenboogtaart. Een taart van vijf lagen biscuitdeeg elk in een andere kleur. “Ik houd van een uitdaging. Daarom vind ik cupcakes maken niet zo leuk. Dat is te simpel.” De titel van meesterbakker wuift ze een beetje verlegen weg. Bescheidenheid die niet nodig is, vindt haar persoonlijk begeleidster die ook Jolanda heet. “Maar ze weet wel heel goed waar haar talenten liggen.” En hoe zit het met die geheime ingrediënten? “Er gaat ook veel liefde in de taarten”, zegt Jolanda.

Nadat het theehuis was afgevallen als afnemer van de taarten en koekjes, gingen lekkernijen grotendeels mee naar huis met de medewerkers. “Daar zijn we op een gegeven moment mee gestopt”, vertelt Anneloes Kerkvliet, “dat paste toch niet helemaal in de gezonde leefstijl die we ook willen bevorderen. Daarna zijn we eerst begonnen met avondmaaltijden voor onze eigen cliënten, maar we hoorden al gauw dat de bakkerij-medewerkers dat niet zo interessant vonden. Ze willen liever taarten bakken voor anderen. Toen kwamen we op het idee ze uit te gaan delen in verzorgingstehuizen. Meteen een manier voor ons om naar buiten te treden en meer bekendheid te geven aan het werk van De Haardstee.”

Geen fruit
“Ik vind zelf onze appeltaart erg lekker”, zegt Kerkvliet. Persoonlijk begeleidster Jolanda vindt alles wat er uit de ovens komt bij Zoet en Zout wel lekker. Haar meesterbakker Jolanda geeft de voorkeur aan haar eigen regenboogtaart, maar ze vindt de appeltaart ook lekker. Collega-bakker Huseyin kiest voor chocoladetaart, kwarktaart en kruimeltaart. “Als er maar geen fruit tussen zit”, zegt hij. En de appeltaart dan? “Ik houd helemaal niet van appeltaart.”

  • Bakker Huseyin, persoonlijk begeleider Jolanda en bedrijfsleidster Anneloes.
    Bakker Huseyin, persoonlijk begeleider Jolanda en bedrijfsleidster Anneloes.
Advertentie

Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×