Onder de brug lopen grote transportleidingen. (Archieffoto: Sleutelstad).

Nieuwe duikerbrug minimaal twee jaar vertraagd: 'Hoge maatschappelijke kosten'

Een kleine brug aan het einde van de Dorpsstraat in Oegstgeest houdt de gemoederen al meer dan vijftien jaar bezig. Het bruggetje is in slechte staat, maar doordat er belangrijk transportleidingen van water, gas en stroom onderdoor lopen is vervanging complex. Nu blijkt dat de nieuwe brug nog tot in ieder geval 2024 op zich laat wachten.

Hoewel wethouder Peter Glasbeek het twee jaar geleden al gĂȘnant noemde dat de duikerbrug nog steeds niet vervangen is, moest hij de gemeenteraad onlangs opnieuw slecht nieuws melden. “Het grote probleem is eigenlijk dat de leidingen dicht bij elkaar liggen en soms ook op andere plekken of dieptes dan op de tekeningen staat”, aldus de wethouder in Politiek071. “Daarnaast geldt dat je met gasleidingen in de winter niks doen en met waterleidingen niet in de zomer. Dat levert ook vertraging op.”


Presentator van Politiek071 IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Peter Glasbeek

Het gevolg is dat er voortdurend een team ambtenaren met het dossier bezig moet blijven en dat kost tijd en geld. “De maatschappelijke kosten van de vertraging zijn hoog.” De kosten voor het vervangen van de brug zijn al opgenomen in de gemeentelijke begroting en over de kosten van het verleggen van leidingen maakt Glasbeek zich weinig zorgen. “Vanwege de ouderdom van de kabels en leidingen is goed aan te nemen dat die kosten worden betaald door de Nutsbedrijven.”

Verkeer door Dorpsstraat
Het gevolg van de instabiele brug is dat de Dorpsstraat al sinds april 2019 geen doorgaande route meer is. Dat dat nu nog minimaal twee jaar gaat duren, roept de vraag op of dit niet het nieuwe normaal zal worden. “Op dit moment went iedereen aan de situatie dat er alleen langzaam verkeer over de brug kan, dat is waar”, beaamt Glasbeek dat gevoel. “Maar er zijn ook mensen die graag weer naar de oude situatie terug willen.”

Glasbeek wil eerst weten wat er met de brug gaat gebeuren, voordat hij met omwonenden van de Dorpsstraat naar de toekomst gaat kijken. Het uitgangspunt is in ieder geval dat er in de toekomst een brug komt waar ook zwaar verkeer overheen kan.

Oegstgeest Politiek Dorpsstraat Oegstgeest Duikerbrug Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×