De extra vaccinfabriek bij Janssen in aanbouw, afgelopen najaar. (Foto: Frank Steenkamp).

Europa buigt zich over Leids vaccin, Zuid-Afrika start al met prikken

Het coronavaccin van het Leidse bedrijf Janssen is nu ook in Europa officieel op weg naar goedkeuring. De medicijnenautoriteit EMA verwacht half maart haar eindoordeel te geven. Begin april kan het prikken met dit vaccin hier starten.

Europa is straks niet het eerste continent waar dit veelbelovende ‘enkele prik’-vaccin wordt ingezet. In de VS gebeurt dat een maand eerder en Zuid-Afrika start zelfs deze week al met de prik van Janssen.

Procedures
Waarom een vaccin dat in Leiden ontwikkeld is, als eerste wordt ingezet aan de andere kant van de wereld? Aan de productie blijkt het niet te liggen, want die is afgelopen zomer juist in Leiden begonnen, wat inmiddels honderden miljoenen doses heeft opgeleverd. Binnenkort gaat in Leiden ook een tweede vaccinfabriek draaien, maar intussen zijn er ook in de VS en diverse andere landen fabrieken die het Leidse vaccin kunnen aanmaken.

Volgens woordvoerder Eliane Lauwers van Janssen draait het om een verschil in procedures. Het moederconcern Johnson & Johnson (JnJ) wil het vaccin wereldwijd tegen lage kosten beschikbaar stellen. Zodra een land of continent het vaccin goedkeurt, kan het geleverd worden. Dus de snelste beslissers kunnen als eerste gaan prikken.

Noodvergunning
Anders dan Europa kent de VS een korte procedure voor een noodvergunning. Dat kost minder papierwerk en dus kon JnJ de aanvraag in de VS al op 4 februari doen, terwijl dit in Europa pas op de 16e gebeurde. Ook de behandeling van de aanvraag gaat sneller, en zo kan de voorsprong van de VS nog wat oplopen.

“Het is ook niet zo dat we het dossier dat we voor de Amerikaanse aanvraag hebben gemaakt, zomaar voor de EU kunnen gebruiken”, legt Lauwers uit. “Want de procedures zijn wezenlijk verschillend.”

Wereldprimeur
Intussen gaat het in Zuid-Afrika nog sneller. Dit land heeft deze week de wereldprimeur met de inzet van het Janssen-vaccin. Onder druk van de nieuwe virusvariant die daar oprukt, besloot dit land enkele dagen geleden het roer bij de vaccinatie van zorgpersoneel volledig om te gooien. Het plan was eerder om hiervoor het vaccin van AstraZeneca te gebruiken, maar dit bleek te weinig bescherming te bieden tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het virus.

Het Janssen-vaccin bleek bij grootschalige proefvaccinatie in Zuid-Afrika wel degelijk effectief tegen deze virusvariant.  Bovendien bleek geen van de tienduizenden gevaccineerden aan covid-19 overleden. De zuidafrikaanse overheid vond dat genoeg basis voor de inzet van het Leidse vaccin. Om snel te kunnen starten, wordt er nu eerst geprikt onder het mom van ‘onderzoek’. Er klinkt wel kritiek op die noodprocedure, maar dat zal de prikcampagne niet stoppen. Maandag hadden zich al 351.000 zorgmedewerkers aangemeld voor de vaccinatie.

Dit bericht past in het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Maatschappij Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×