Wens Leidse College aanbesteding cultuuronderwijs roept veel vragen op in de gemeenteraad. (Archieffoto: BplusC).

PvdA over cultuureducatie: 'Aanbesteding is wel een paardenmiddel'

Op voorhand een aanbesteding van het cultuuronderwijs afwijzen wil PvdA-duoraadslid Marc Newsome niet, maar hij heeft wel een lijst met vragen voor het Leidse college. “We hebben zorgen en we hebben vragen. En daar willen we eerst antwoord op van de wethouder voordat we het debat in de raad aangaan.”

De SP kwam afgelopen weekend al met een meldpunt tegen de aanbestedingsplannen voor het cultuuronderwijs van het Leidse college. En maandag dienden coalitiepartijen PvdA en GroenLinks samen met het CDA een flinke lijst met vragen in. Huiswerk voor cultuurwethouder Yvonne van Delft. “Wij hadden als PvdA in ons verkiezingsprogramma al staan dat BplusC meer naar de wijken moet en dat wilden andere partijen ook, maar we zien nog geen vooruitgang. We horen graag van het college waarom dat nog niet gelukt is.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met PvdA-duoraadslid Marc Newsome over zijn vragen aan het college omtrent aanbesteding cultuuronderwijs

Over de werkwijze van BplusC en wat dat allemaal oplevert voor Leiden in de vorm van cultuuronderwijs en cursussenaanbod wordt al een jaar of acht gesproken in de Leidse raad. In 2018 verscheen er een kritisch rapport. Nu komt het college met een nieuw plan waarin onder andere het voornemen staat om het cultuuronderwijs aan te besteden. “Ik vraag me af of er dan niets verbeterd is de afgelopen twee jaar”, zegt Newsome, “en waarom het college denkt dat een aanbesteding het verschil gaat maken.”

Andere aanbieders
In december veegde directeur Willem van Moort van BplusC in de uitzending van Nieuws071 de aanbestedingsplannen resoluut van tafel. Newsome snapt dat de directeur zegt dat hij dit een slecht plan vindt. “Maar ik zie ook dat we de afgelopen jaren nog niet zoveel vernieuwing hebben gehad als we zouden willen. Het lukt me niet om iedereen in Leiden te spreken, maar ik spreek wel eens andere aanbieders vanĀ  muziekonderwijs en ik hoor ook van andere muziekdocenten dat ze wel eens aan bod zouden willen komen. Dus onze vraag aan het college is daarom ook: wat is er nu aan de hand?”

De PvdA wil de beste bibliotheek, het beste cultuuronderwijs en de het beste cursussenaanbod op cultuurgebied voor iedereen in Leiden ongeacht hun inkomen, betoogt Newsome. Dat hoeft wat hem betreft niet via een aanbesteding. “Het is nogal een paardenmiddel.” Maar hij is ook niet per definitie tegen. “Wij willen wel dat er goed gekeken wordt naar wat een aanbesteding betekent voor de bestaande contracten. De PvdA vindt dat mensen ook zekerheid moeten hebben als het om hun werk gaat.”

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×