(Foto: Rob van Dullemen).

Tegenvallers bij reserveren coronaprik, maar 80-plussers weer welkom

De vaccinatie tegen het coronavirus gaat nog steeds met vallen en opstaan. Voor de prik van AstraZeneca zijn even geen nieuwe afspraken mogelijk. En 80-plussers konden dagenlang niks afspreken bij de GGD in Leiden. Dat kwam door een fout in het aanmeldsysteem. Senioren die zijn uitgenodigd, kunnen nu weer afspraken maken in Leiden.

Dit weekend werd zoals verwacht de miljoenste coronaprik gegeven. Vergeleken met begin januari verloopt de vaccinatiecampagne nu wel sneller, maar echt soepel loopt hij nog niet. Na de soms lastig te begrijpen aanpassingen in vaccinatievolgorde en de vertraagde levering van alle drie de nu gebruikte vaccins sprongen de laatste dagen minstens twee tegenvallers in het oog.

Zestigers en zorgpersoneel
Voor een flinke tegenvaller zorgde vandaag opnieuw AstraZeneca. Vorige maand was al gebleken dat dit bedrijf productievertraging had. In het eerste kwartaal kon het geen 4,5 maar 1,4 miljoen doses van haar ‘Oxfordvaccin’ leveren. Ook bleek niet zeker genoeg of dit vaccin wel effectief genoeg was voor 65-plussers. Dat dwong minister De Jonge tot flinke aanpassingen in zijn vaccinatieplannen.

Maar vandaag werd bekend dat een levering van ruim 200.000 vaccindoses die deze week verwacht werd, met bijna twee weken vertraagd is. Bestaande prikafspraken voor dit vaccin kunnen doorgaan, maar er is wel direct een stop gezet op het maken van nieuwe afspraken.

Dit betekent dat 63- en 64-jarigen, die in de meeste regio’s toch alweer langer op de coronaprik bij hun huisarts wachten dan gedacht, nog later aan de beurt gaan komen. En hetzelfde geldt voor de groepen zorgmedewerkers die nu aan de beurt waren – zoals de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en de thuiszorg.

80-plussers
Tegelijk hebben veel 80-plussers en hun kinderen of mantelzorgers de afgelopen dagen met de handen in het haar gezeten omdat er geen afspraak voor de Pfizer-prik mogelijk was op de Leidse vaccinlocatie van de GGD. De één die naar de landelijke afsprakenlijn belde werd verwezen naar Den Haag, de ander leek helemaal niks te kunnen afspreken.

Bij de GGD Hollands Midden was men zich tot maandagmiddag van geen kwaad bewust. In de regio Utrecht was wel even een vaccintekort geweest. Maar ‘wij hebben de komende weken nog plekken vrij’, was de eerste reactie. In de loop van de middag kwam echter de aap uit de mouw. Er was een fout in het landelijke aanmeldsysteem van de GGD. Daardoor leek het alsof Leiden de komende twee maanden helemaal vol zat.

“Waarschijnlijk hebben we gewoon een vinkje verkeerd gezet”, aldus de woordvoerder. De fout is inmiddels rechtgezet. Wie een uitnodiging heeft gekregen, kan weer afspreken in Leiden. Ook kunnen afspraken op verder gelegen locaties alsnog omgezet worden naar Leiden. Deze hobbel op de vaccinatieroute is dus gladgestreken.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×