Tweede Kamerverkiezingen: briefwisseling nummers 42 bij VVD en PvdA

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen die half maart worden gehouden besteedt Sleutelstad de nodige aandacht aan de campagnes van de verschillende partijen. Onder andere via debatten op radio en televisie en artikelen op deze website. En via een aantal briefwisselingen van twee Leidenaren die allebei op plek 42 van hun partij staan. Dat zijn de Leidse VVD-fractievoorzitter Dorien Verbree en PvdA-duoraadslid Marc Newsome. Marc mag beginnen.

Beste Dorien, 

Supermarktdirecties beleven recordtijden. Afgelopen jaar was de omzet van Ahold Delhaize 74,4 miljard euro. Bijna 13 procent meer dan het jaar daarvoor. Medewerkers zien weinig terug van de winsten. Supermarktbazen willen de zondagstoeslag afschaffen en doen nauwelijks iets aan de hoge werkdruk van hun werknemers. 

Dit speelt niet alleen bij supermarkten. We werken met elkaar steeds harder, maar krijgen er steeds minder voor terug. Een kleine groep mensen profiteert en de kosten worden afgewenteld op ons allemaal. Sommige mensen lijken vergeten hoe belangrijk een vast contract en zekerheid zijn. De rauwe werkelijkheid is dat bijna 3 miljoen Nederlanders nauwelijks een vangnet hebben of geen vast aantal uren werken. Fatsoenlijke werkgevers die hun personeel wél goede bescherming bieden moeten nu concurreren met werkgevers die al hun verantwoordelijkheden afschuiven.

Dat moeten we veranderen. Door te kiezen voor een eerlijker systeem. Laten we zorgen dat we omkijken naar elkaar en niet alleen aan de markt denken. Daarom wil de Partij van de Arbeid een einde maken aan onderbetaling van zzp-ers, een hoger minimumloon en investeren in een werkgarantie voor mensen die hun baan verliezen. 

Ik ben blij dat de VVD (eindelijk) ook kiest voor een hoger minimumloon. Kan ik er dan ook op rekenen dat de VVD repareert wat de afgelopen jaren is scheefgegroeid? En dat we komende jaren  directies van grote bedrijven, zoals Ahold Delhaize, verplichten om beter voor hun werknemers te zorgen? Pas dan wordt de toekomst voor iedereen beter!
Groet, 

Marc Newsome (Partij van de Arbeid, nummer 42) 

—–

Beste Marc,

Mooie brief! Ik zie veel overeenkomsten en dat stemt me positief. Maar we moeten niet vergeten in welke situatie we ons nu bevinden. Helaas zitten we nog middenin de coronacrisis, met alle gevolgen van dien voor onze gezondheid én onze economie.

Gelukkig hebben we, mede doordat VVD én PvdA verantwoordelijkheid namen in Rutte 2, ervoor kunnen zorgen dat dit land sterker uit de vorige crisis is gekomen. Het huishoudboekje was goed op orde en daarom is er nu geld voor steunpakketten. Dat doen we overigens niet voor die bedrijven die je noemt, maar voor de mensen die er werken. Door hun werkplek te behouden en lonen door te betalen voorkomen we dat heel veel mensen in de problemen komen.

Als we straks deze crisis achter de rug hebben willen we inderdaad zorgen dat al die mensen die elke dag hun steentje bijdragen die erkenning ook voelen in hun loon. Daarom verhogen we het minimumloon, maken we het voor werkgevers makkelijker om mensen in vaste dienst te nemen én verlagen we de belasting op inkomen.

Want werken moet lonen. En dat principe geldt niet alleen voor de laagste inkomens. Juist de middeninkomens hebben hun lasten zien stijgen en moeten van toekomstige economische groei de vruchten plukken.
Geloof me, dat krijgen we het beste voor elkaar als we dat sámen met bedrijven doen. Niet door met de vinger naar ze wijzen of ze meer regeltjes op te leggen. 99% van de ondernemingen in ons land zijn mkb’ers, die hun ziel en zaligheid geven voor hun zaak én hun personeel. Zij willen hetzelfde als jij en ik.

Dorien Verbree (VVD, nummer 42)

Advertentie

Leiden Politiek Tweede Kamerverkiezingen 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×