Blinden stemmen in Leiden voor het eerst zelfstandig: 'Het is wel een feestje vandaag'

Verkiezingen zijn het feest van de democratie. En bij elke verkiezing zijn er mensen die dat voor het eerst doen. Gewoon omdat ze 18 jaar zijn worden of net de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen. Mensen met een visuele beperkingen hadden vandaag ook een eerste keer in Leiden. Echt zelf stemmen, met een rood potloodje.

Het had nog wel wat voeten in aarde voordat Peter Waalboer, Susan van Egmond en Kirsten Veldhoen uiteindelijk het rondje rood konden kleuren. Eerst moest er een soort van stemhokje worden geïmproviseerd en vervolgens legde de voorzitter van het stembureau in het Stadskantoor van de gemeente Leiden het stembiljet klaar zodat de stemmal erop paste. Omdat het stembiljet opgevouwen wordt aangeleverd komt daar wat strijkwerk bij kijken.

Gehannes
De omvang van het stembiljet zorgt bij menig kiezer in het stemhokje voor wat gehannes, want hoe vouw je dat pak papier weer op zodat het in de stembus kan worden gedeponeerd. Maar voor Waalboer, Van Egmond en Veldhoen is het helemaal een toer. Voor Waalboer en Veldhoen is het de allereerste keer dat ze zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen en dat is ze veel waard.

De kritische kanttekeningen worden bewaard voor het eerstvolgende overleg dat Waalboer als voorzitter van het Platform Gehandicapten Leiden al in zijn agenda heeft staan. “Er zijn zeker nog verbeterpunten, maar we zijn blij met deze eerste stap.” Ook Veldhoen is tevreden. Ze woont in Oegstgeest, maar heeft speciaal een kiezerspas aangevraagd zodat ze vandaag in Leiden naar de stembus kon gaan om de stemmal en soundbox in de praktijk uit te testen. “Ik ben vrijwilliger bij de Oogvereniging en ik wilde het natuurlijk graag zelf even meemaken.”

Privacy
Op het stembureau is voorzitter Alexander Geertsema druk in de weer de vier stemmers met een visuele beperking zo goed mogelijk te assisteren. Het valt niet mee om de vouwen uit het stembiljet te krijgen. En de mal past ook niet in het stemhokje. Volledige privacy is de stemmers die gebruik maken van de stemmal niet gegund deze eerste keer.

De hulphonden hebben vooral last van de draaideuren die toegang geven tot het stemlokaal, eenmaal binnen gedragen ze zich keurig. Er klinkt absoluut geen geblaf. De rij kiezers groeit inmiddels gestaag. Maar ook daar geen spoortje van ongeduld. “Iedereen heeft stemrecht”, zegt een van hen tegen Sleutelstad. “Geen probleem om even te wachten.” Vandaag is het een feestje. Voor de democratie. En als dank mag het rode potlood mee naar huis.

Susan van Egmond, Peter Waalboer en Kirsten Veldhoen met hun blindengeleidehonden voor het stembureau bij Leiden Centraal. (Foto: Gerry van Bakel).

Leiden Maatschappij Politiek Tweede Kamerverkiezingen 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×