Stempassen
Afgelopen week kreeg iedereeen een stempas in de bus. (Foto: Reanne van Kleef).

Oud adressenbestand gebruikt voor stempassen referendum

De gemeente Leiden heeft een fout gemaakt bij het versturen van de stempassen voor het referendum over het Roomburgerpark. Iedereen die op 2 februari 2021 ingeschreven stond in de gemeente zou zo’n stempas moeten krijgen, maar in plaats daarvan is een adressenbestand uit december 2020 gebruikt. De fout wordt zo snel mogelijk rechtgezet.

Al snel nadat de stempassen afgelopen week op de mat waren gevallen, kwamen de eerste klachten binnen. Zo kregen mensen die al even niet meer in de stad woonden toch een pas thuisgestuurd op hun oude woonadres, terwijl nieuwe inwoners alleen een stempas voor de Tweede Kamerverkiezingen kregen. Volgens een woordvoerder gaat het om zo’n 4.000 verkeerd of niet verstuurde passen.

Veel problemen
Iedereen die op 2 februari 2021 stond ingeschreven in Leiden, op 17 maart 2021 18 jaar of ouder is en de Nederlandse nationaliteit heeft mag voor of tegen een nieuwe inrichting van het Roomburgerpark stemmen. Dat geldt ook voor mensen die andere Europese nationaliteit hebben of minimaal vijf jaar legaal in Nederland verblijven. Dat is een grotere groep dan voor de Tweede Kamerverziezingen.

“Het is heel vervelend dat dit zo gebeurd is”, zegt burgemeester Henri Lenferink in het Gesprek met de burgemeester. “Het is verschrikkelijk druk achter de schermen. Daarbij werken ook veel mensen thuis. Dat heeft veel voordelen, maar zo af en toe ook nadelen en daar hebben we nu veel problemen mee gehad.” Aan het thuiswerken alleen kan het overigens niet liggen, want in 2019 werd dezelfde fout ook al eens gemaakt.

Tweede keer
Omdat duidelijk is waar het mis is gegaan, kan er wel snel actie worden ondernomen. Onterecht verstuurde stempassen zullen ongeldig worden verklaard, mensen die nog geen stempas hebben ontvangen, krijgen die zo snel mogelijk thuisgestuurd. Mensen die tussen 4 december en 1 februari binnen Leiden zijn verhuisd, krijgen een nieuwe stempas. “Dit hoeft gelukkig geen enorm vraagstuk te zijn”, aldus Lenferink.

Het is de tweede fout met stempassen die in Leiden aan het licht komt, eind vorige week meldde de gemeente al dat er op sommige stempassen voor de Tweede Kamerverkiezing een verkeerd stembureau is gedrukt. Door corona zijn niet alle stembureaus dit jaar geopend. Er wordt gezorgd voor een duidelijke doorverwijzing naar het juiste stemlokaal. Over wat er moet gebeuren met mensen die om 20.59 uur nog bij een verkeerd stemlokaal komen, denkt Lenferink nog na.

Leiden Politiek Herinrichtingsplan Roomburgerpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×