Rob van der Groen (links) overhandigt samen met Koos Koster (rechts) het aanbevelingsonderzoek aan sportwethouder Willem Joosten. (Foto: J.P. Kranenburg)

Oldstars Leiderdorp benadrukken belang van bewegen in coronatijd

Ook de Oldstars in Leiderdorp komen niet zonder kleerscheuren door de huidige lockdown. Buiten het feit dat zij niet meer mogen bewegen, zorgt het ook voor een sociale tik. Want sporten voor ouderen is meer dan alleen bewegen. Koos Koster en Rob van der Groen overhandigden daarom vrijdag een onderzoek van het ouderenfonds aan de Leiderdorpse sportwethouder Willem Joosten.

Koos Koster is vertegenwoordiger van de Oldstar sport Walking Hockey van Alecto. “Los van het samen sporten met andere 55-plussers, ontmoet je ook mensen, maar dit kan niet meer doorgaan door corona. Uit dit onderzoek dat we nu overhandigen, komt naar voren dat mensen het sporten, het teamgevoel, maar ook zeker het sociale aspect heel erg missen”, vertelt Koster.

Verslaggever Myrthe Koopman in gesprek met sportwethouder Willem Joosten, Koos Koster en Rob van der Groen over het Oldstars aanbevelingsonderzoek. 

Maatschappij
Het aangeboden onderzoek, dat een initiatief is van het ouderenfonds, bevat een aantal aanbevelingen. De eerste is het breder organiseren is van de samenwerking van de Oldstars sportclubs in de gemeente Leiderdorp. Een tweede aanbeveling is om ouderen, in dit geval 55-plussers, langer en meer te laten sporten.

Wethouder Joosten is enthousiast. “Met een groot deel van de aanbevelingen zijn we al bezig binnen onze sportnota, maar het is goed dat dit ook nog eens door het ouderenfonds wordt onderstreept. Zodoende zijn we op weg naar een gezondere maatschappij.”

Balkonbewegen
Vertegenwoordiger van de Oldstar Walking Football van RCL is Rob van der Groen. Hij hield zich eerder ook bezig met ‘Clubhuis de Derde Helft’. Ook de plek waar 55-plussers terecht konden voor een sportieve activiteit of een kop koffie, werd geraakt door corona. Het alternatief: ‘Balkonbewegen’. Vanaf het eigen balkon meebewegen met een fitnessinstructeur. “Daar werd volop aan meegedaan”, zegt Van der Groen.

Volgens Koster is het balkonbewegen een voorbeeld van een activiteit die niet alleen goed is voor het fysieke welzijn. “Mensen zien ineens dat hun buren ook bewegen en raken hierover met elkaar in gesprek. Het is fantastisch dat mensen elkaar zo op een hele andere manier leren kennen, door het sporten”, aldus Koster.

 

Leiderdorp Nieuws Sport clubhuis de derde helft


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×