Initiatiefnemer Rob van der Groen, de 84-jarige deelneemster Toos Bakker en sportinstructeur Nathalie Beekman over de laatste keer BalkonBewegen. (Video/foto's: Reanne van Kleef).

BalkonBewegen in Leiderdorp stopt door geldgebrek: 'Dit is heel verdrietig'

Een beetje beduusd stonden de senioren van de Brandwacht in Leiderdorp nog wat na te praten. “Misschien kunnen we zelf geld bij elkaar leggen? Of de wooncorporatie aanschrijven?” Zojuist was na tachtig weken een eind gekomen aan het BalkonBewegen in Leiderdorp en het is nog maar de vraag of het beweeginitiatief kan terugkeren. “Wat moeten we nou als het echt stopt?”, vraagt de 84-jarige Toos Bakker zich af.

Initiatiefnemer Rob van der Groen hield het niet droog woensdag. Een allerlaatste keer ging hij samen met sportinstructrice Nathalie Beekman de verschillende locaties af. Ze werden overladen met bedankjes, bloemen en chocola. “Dit is heel verdrietig”, zegt Van der Groen. “We zijn op 7 april 2020 begonnen toen door corona alles dicht ging, waaronder Clubhuis De Derde Helft. Maar inmiddels is het zoveel meer geworden dan bewegen. De mensen houden er vrij voor, komen er voor uit hun huizen. Het is echt een sociaal moment geworden waarbij er voor elkaar wordt gezorgd.”

Ook Beekman benadrukt het belang van het BalkonBewegen, waarbij ze samen met senioren oefeningen doet vanaf het balkon of op de stoep. “Mensen staan al op me te wachten als ik aankom en komen een praatje maken. En bewegen is ook zo belangrijk voor deze doelgroep. Ze vinden het vaak moeilijk om het alleen te doen, dus doen we het samen. Ik ben bang dat een deel van deze mensen nu het huis niet meer uitkomt.”

Zoektocht
De afgelopen 1,5 jaar zijn er 400 bezoeken gebracht aan locaties in Leiderdorp. Op het hoogtepunt werden er zelfs acht locaties twee keer per week bezocht. Het succesvolle initiatief werd ook landelijk opgepakt en resulteerde in de Nationale Balkon Beweegdag. Deze werd in juni voor de tweede maal gehouden en bereikte senioren op vierhonderd locaties in Nederland. Maar voor Leiderdorp lijkt het doek nu dus te vallen.

Van der Groen: “Veel geld hebben we niet nodig, maar als het op is, is het op.” Jaarlijks is er 4.685 euro nodig. Daar wordt alleen de sportinstructeur van betaald, de rest doen vrijwilligers. “Ik dacht dat we wel nieuwe sponsoren zouden vinden, maar oproepen hebben tot nu toe niets opgeleverd. Hier moet toch gewoon geld voor te vinden zijn?”

De senioren zijn voorlopig op zichzelf aangewezen, maar Van der Groen gaat door met zijn zoektocht naar geld. Als het aan hem ligt zijn ze voor het Pasen is weer terug. “Want dan moeten we weer tulpjes uitdelen.”

Meer informatie over BalkonBewegen of sponsoren? Neem contact op met Rob van der Groen (revandergroen@gmail.com) of Clubhuis De Derde Helft (clubhuisdederdehelft@gmail.com).

Laatste keer BalkonBewegen bij de Brandwacht in Leiderdorp.

Leiderdorp Maatschappij Sport clubhuis de derde helft


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×