Stompwijkse polder bij Zoeterwoude. (Foto: Robbert Beurse).

Burgemeester Leidschendam wil Stompwijk erbij houden

“Juist de combinatie van Stompwijk, Leidschendam en Voorburg maakt onze gemeente tot een unieke gemeente”, reageert burgemeester Klaas Tigelaar van de gemeente Leidschendam-Voorburg op de plannen voor een ‘Stexit’. Een groep Stompwijkers kwam met het idee omdat er onvoldoende aandacht zou zijn voor hun dorp. Zij wilden Leidschendam-Voorburg verlaten en zich aansluiten bij Zoeterwoude.

Met name de achterblijvende woningbouw in Stompwijk gaf de groep inwoners het gevoel dat er niet naar hen werd omgekeken. “Er is hier al 25 jaar geen huis gebouwd. Daardoor heb je te maken met veel uitstroom en verdwijnen voorzieningen”, zegt Stompwijker Leo Oliehoek. “Nog geen drie kilometer verderop, in Zoeterwoude, wordt het ene na het andere bouwplan gerealiseerd.”

Gevoelens
De Stompwijkers wilden zich voegen bij de gemeente Zoeterwoude. “Dat past goed bij ons”, zegt Oliehoek. Zoeterwoude zelf zag dat ook wel zitten. “Ze zijn welkom”, klonk er vanuit de gemeenteraad. “Alleen gaan wij er helaas niet over.”

De gemeente Leidschendam-Voorburg is geen voorstander van een afscheiding van Stompwijk richting Zoeterwoude. “We zijn een aantrekkelijke groene woongemeente met drie unieke kernen die elkaar complementeren”, zegt burgemeester Tigelaar.

Naar aanleiding van de ophef zijn ze over de gevoelens die in het dorp leven in gesprek gegaan met de Adviesraad Stompwijk. Dat gesprek wordt in de komende weken voortgezet. “Belangrijke prioriteit blijft de woningbouw, zodat ook jonge gezinnen en senioren zich in Stompwijk kunnen vestigen of er kunnen blijven wonen.”

Werkgroep
Oliehoek laat tegenover Sleutelstad weten dat hij het belangrijk vindt dat er eerst wordt uitgezocht wat een afscheiding betekent voor Leidschendam-Voorburg, Stompwijk en Zoeterwoude. Dat moet de basis zijn waarop Stompwijkers een weloverwogen keuze moeten maken. Op dit moment wordt er een werkgroep gevormd die zich daarmee bezig gaat houden.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×