Studenten tellen stemmen in sporthal De Zijl. (Foto's: Yoni Heijmans).

Studenten tellen stemmen in sporthal De Zijl

Tientallen studenten hebben vanmiddag de stemmen geteld die maandag en dinsdag in Leiden zijn uitgebracht. In de 3 Octoberhal werden de stemmen van de maandag geteld, en in sporthal De Zijl die van dinsdag. “Het is leuk om achter de schermen te kijken bij de verkiezingen, en het is belangrijk dat het in deze coronatijd gespreid kan gebeuren”, is het enthousiaste commentaar van stemmenteller Fenno Noij.

Deze grootschalige telling is ‘een primeur’ volgens Menno Geltink van het team verkiezingen van de gemeente Leiden: “Normaal gesproken worden alle stemmen geteld op het stembureau waar ze uitgebracht zijn.” Omdat dat aan het eind van de dag is, als de stembureauleden er al een lange dag op hebben zitten, gaat dat nog weleens moeizaam. “En dat is jammer,” legt Eltink uit, “want het tellen is bijna het belangrijkste van de verkiezingen.” Hij is erg te spreken over de inzet van de studenten: “Ze zijn jong, ze zijn flexibel, ze denken zelf na en ze zijn slim: het tellen is hier nog betrouwbaarder dan in een gewoon stembureau.”

Het tellen van de stemmen gaat in verschillende stappen. “We zijn begonnen met het referendum”, legt Fenno Noij uit. “We hebben vier stapeltjes gemaakt. Iedereen heeft een stapeltje met voor- en met tegenstemmen voor zich, en de blanco en ongeldige stemmen liggen aan het begin van de tafel.” Alle stemmen worden twee keer geteld, en als dat niet klopt, wordt er nog eens geteld: “Zo weten we zeker dat we geen fouten maken.”

Bij de Tweede Kamerverkiezingen is het tellen wat complexer. “Omdat er vijfendertig partijen meedoen, is het stemformulier heel groot”, vertelt Geltink. “We maken eerst twee stapels, voor de even en de oneven lijsten”, vult Noij aan. Vervolgens worden die verder uitgesplitst per partij en aan het eind wordt er gekeken naar de voorkeursstemmen. De ongeveer 65 studenten hebben het naar hun zin. “Het zijn vooral leden van roeivereniging Asopos de Vliet en van SSR”, vertelt Geltink. “En de vergoeding die ze krijgen gaat naar de verenigingskas.” Daarnaast zijn er individuele studenten die zich hebben gemeld, al dan niet gelokt door de vergoeding van tien euro per uur. “We hadden geen moeite om genoeg mensen te vinden.” Het tellen duurt in totaal ongeveer tweeënhalf uur.

Leiden Maatschappij Politiek Tweede Kamerverkiezingen 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×