Het Roomburgerpark. (Foto: Chris de Waard).

Referendum Roomburgerpark leeft niet bij alle Leidenaren

Het referendum over het Roomburgerpark leeft niet bij alle Leidenaren even sterk. Sommigen hebben zich goed verdiept in de voors en tegens van de herinrichting, maar anderen helemaal niet. Zoals een kiezer vanochtend bij een stembureau zei: “Ik stem tegen omdat mijn moeder zei dat ik tegen moest stemmen.”

Bij het stembureau in de Vredeskerk, naast het Roomburgerpark, leeft het thema sterk. “Ik vind het belangrijk dat het park verbeterd wordt en dat er meer groen komt,” geeft een voorbijganger aan. Een ander is het daar niet mee eens: “Het is een mooi groen park en daar moet zeker geen extra hockeyveld komen.” Ze vinden het beiden wel terecht dat er een referendum over gehouden wordt: “Het project kost veel geld, dus het is belangrijk dat heel Leiden zich erover uit mag spreken. Ook al woon je ergens in Leiden-Noord.”

In Leiden-Noord zijn de kiezers duidelijk wat minder goed ingelicht: “Het Roomburgerpark? Dat is toch met die grote pilaar in het midden?” Iedereen heeft zijn eigen voorbereiding gehad: “Op sociale media las ik vooral argumenten van de tegenstanders, dus ik stem ook maar tegen.” Bij anderen leeft het wat meer: “Ik ben vlak bij het park opgegroeid en heb er vaak gespeeld. Ik vind het dan ook belangrijk dat het nu wordt opgeknapt.” Ook hier vinden de kiezers het terecht dat heel Leiden mag meepraten: “Het is geld van ons allemaal. En ik kom er regelmatig,” aldus een buurtbewoner. We waren in de buurt van het Kooipark, dus we vroegen de mensen wat ze ervan zouden vinden als de hele stad daar zijn mening over zou mogen geven: “Het Kooipark? Laat de gemeente daar eens ingrijpen! Er rijden tegenwoordig fietsers en brommers dwars over de voetpaden.”

Een medewerker van een stembureau laat weten dat veel mensen niet begrijpen waarom ze twee stempassen hebben gekregen: “Als ik ze uitleg dat er een referendum is, gaan ze doorgaans wel allemaal stemmen. Ik vraag me af waar ze hun keuze dan op baseren.”

IJsbrand Terpstra hielp vandaag mee in stembureau ‘Het Gebouw’ in Leiden en deed verslag in Nieuws071.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×