Er worden weer veel coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. (Foto: Rob van Dullemen).

Derde golf zwelt aan: 7.400 nieuwe gevallen

De toename van het aantal besmettingen met het coronavirus blijkt de laatste dagen te versnellen. Vrijdag kwam de telling boven de 7.400. Dat is bijna tweeduizend gevallen meer dan de afgelopen dagen en het allerhoogste cijfer sinds de kerstvakantie. Ook in de regio Hollands Midden lopen de cijfers snel op – bijvoorbeeld in Leiderdorp en Katwijk.

Het demissionaire kabinet maakt zich zorgen over de versnelling in besmettingen. Dat maakte minister Grapperhaus vanmiddag duidelijk na de ministerraad. Want het gebeurt niet dagelijks dat een minister van justitie aan de pers nieuwe cijfers verklapt waar het RIVM nog mee moet komen.

R-getal 1,14
Vandaag deed Grapperhaus dat dus wel, melden de NOS en nu.nl. De nieuwe cijfers laten dan ook zien dat de gevreesde ‘derde golf’ aan snelheid wint. Dit blijkt ook uit het nieuwe reproductiegetal van 1,14 dat het RIVM vandaag bekend maakte. Dat betekent dat 100 besmette Nederlanders op hun beurt voor 114 nieuwe besmettingen zorgen. Een week geleden lag dit R-getal veel lager, op 1,01.

Het R-getal vormt steeds een achteruitkijkspiegel, want het kan alleen met twee weken vertraging goed berekend worden. De melding van het RIVM geeft dus aan dat er begin deze maand sprake was van een versnelling in de besmettingen.

Leiderdorp
In de Leidse regio was de versnelling al eerder begonnen. Tot half februari werden hier per inwoner bijna de helft minder besmettingen geteld dan het landelijke gemiddelde, maar dat verschil is in een kleine maand bijna verdwenen. Vorige week telden Leiden en vier buurgemeenten samen 368 nieuwe besmettingen; dat was alweer bijna even veel als begin januari. Per inwoner lag dit aantal maar éénvijfde lager dan de landelijke trend.

Deze week was er in onze regio nog geen nieuwe sterke stijging te zien, behalve in Leiderdorp. Twee weken terug werd daar nog een laagterecord bereikt met slechts acht besmettingen in één week, deze week zijn het er tot nu toe meer dan acht per dag. Daarmee is het virus in Leiderdorp nu, gerekend per inwoner, bijna even actief als het landelijke gemiddelde.

Brandhaard
Een echte brandhaard is de Leidse regio nog niet. Maar dat geldt wel voor enkele gemeentes die op een steenworp afstand liggen. Zowel in Katwijk en Noordwijk als in de gemeente Kaag en Braassem ligt het aantal besmettingen deze week meer dan vijftig procent boven het toch al hoge landelijke gemiddelde. Ook Teylingen en Alphen hebben alweer een bovengemiddeld aantal besmettingen.

Door deze brandhaarden verslechtert de situatie in de grotere GGD-regio Hollands Midden, waar ook Leiden onder valt. Op het onafhankelijke coviddashboard.nl klimt de regio op de landelijke ranglijst van besmettingen per inwoner naar plek 8 van 25. En met het aantal ziekenhuisopnames staat de regio nu al op de vijfde plek, vlak achter Zuidoost Brabant.

Sterfte en Ziekte
Het toenemende aantal besmettingen laat zien dat er nog te weinig mensen gevaccineerd zijn om de pandemie in te dammen. Wel heeft de vaccinatie al tot een duidelijke daling van de sterfgevallen geleid. Dat komt doordat een groot deel van de 70-plussers nu een prik heeft gekregen; en bij deze leeftijdsgroep was de sterfte door corona het hoogst.

Bij alle leeftijdsgroepen onder de 75 jaar groeit het aantal besmettingen nog. En dat vertaalt zich sinds kort ook weer in een toename van het aantal ziekenhuisopnames. Maandag kan het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen voor het eerst in vijf weken boven de 2.000.

Trombose
Per dag komen er nu gemiddeld zo’n 35 coronapatiënten op de intensive care terecht. Ongeveer de helft van hen ontwikkelt trombose. Dat komt dus per maand neer op bijna vijfhonderd trombose-gevallen. Met snelle vaccinatie kan een groot deel daarvan straks voorkomen worden. Het is begrijpelijk dat minister De Jonge die winst zwaarder vindt tellen dan de schade van misschien één trombosegeval dat door de vaccinatie veroorzaakt zou zijn.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Whatsapp Studio
071 - 5235908

×