Foto: Rob van Dullemen

Ook in Leiden gaat de GGD door met AstraZeneca-prik

Het coronavaccin van AstraZeneca is wel degelijk veilig, dus gaat Nederland het weer inzetten in de strijd tegen de pandemie. Dat heeft minister Hugo de Jonge besloten na het laatste advies van de EMA. Ook in Leiden wordt er vanaf woensdag weer met dit vaccin geprikt.

De vaccinatie met de prik van AstraZeneca was maandag in Nederland en enkele andere landen stopgezet. Dit gebeurde na berichten over enkele trombosegevallen bij gevaccineerde personen.

20 miljoen
Of die ziekte een bijwerking van de prik was, leek al direct onwaarschijnlijk. Maar minister de Jonge vond het toch verstandig om ‘uit voorzorg’ een pauze in te lassen – in afwachting van nader onderzoek van de Europese Medicijnen Autoriteit (EMA).

Na vier dagen onzekerheid kwam de EMA donderdag met het verlossende woord. Na 20 miljoen prikken blijkt het vaccin van AstraZeneca wel degelijk veilig en effectief. Door het gebruik van dit vaccin zijn nu al duizenden sterfgevallen voorkomen. Daar tegenover staan 25 gevallen van ernstige trombose.

Van die trombosegevallen valt, omdat het er zo weinig zijn, niet aan te tonen of ze toeval zijn of niet. Maar zelfs als ze een bijwerking van het vaccin vormen, is die volgens de EMA zo zeldzaam dat de voordelen van vaccinatie vele malen groter zijn dan dit mogelijke risico.

Snel ingehaald
Minister De Jonge vindt het EMA-oordeel genoeg reden om de prik van AstraZeneca weer uit de koelkast te halen. Volgens hem is dit vaccin ‘boven iedere twijfel verheven’. Komende week wordt de campagne met dit vaccin dan ook hervat. Hij verwacht dat de opgelopen achterstand weer snel ingehaald kan worden.

Ondanks het snelle onderzoek van de EMA loopt de vertraging nu toch even op tot tien dagen. Want alle prikafspraken met het vaccin van AstraZeneca zijn begin deze week afgezegd en het duurt even voordat er nieuwe afspraken staan en er werkelijk weer geprikt kan worden.

Woensdag
In Leiden en op de priklocaties in Gouda en Alphen wordt de vaccinatie met AstraZeneca vanaf woensdag hervat, vertelt GGD-woordvoerder Carin Boon. Om dat klaar te spelen gaan er nu sms-berichten naar de 1895 zorgmedewerkers waarvan de prikafspraak eerder geschrapt was.

De prik van sommige groep zorgmedewerkers is dan intussen tien dagen vertraagd geraakt, maar dat gat gaat de GGD snel weer dichtfietsen. “Het vaccin staat hier in de koelkast en we kunnen de komende twee weken 3.000 mensen vaccineren”, legt Boon uit. “Naast deze inhaalslag plannen we nu dus ook weer nieuwe afspraken in.”

Op de prikcampagne van ‘jonge’ zestigplussers en mensen met een zware medische indicatie heeft deze vaccinpauze in de Leidse regio geen invloed. De huisartsen in Zuid-Holland krijgen pas eind maart de eerste doses van dit vaccin en daaraan is niets veranderd.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×