(Foto: PR AvroTros, Politie).

Podcastserie cold case Hans ‘de Indiaan’ Schonewille

Het levenloze lichaam van de 47-jarige Hans Schonewille uit Leiden wordt op 11 juni 1999 op een afgelegen plek in Aarlanderveen gevonden. Hij is doodgeschoten. Ondanks intensief onderzoek heeft de politie de zaak nooit opgelost. Vanaf dinsdag 23 maart komt Opsporing Verzocht met een 6-delige wekelijkse podcastserie over deze zaak.

Schonewille is in 1999 voor veel Leidenaren een bekend figuur en door bekenden ‘de Indiaan’ genoemd. Hij is onder meer actief in de Leidse horecawereld. De avond voordat zijn lichaam wordt aangetroffen, vertrekt Hans vanaf zijn huis in Leiden. Zijn blauwe Opel Omega wordt in de nacht van 10 op 11 juni brandend aangetroffen op een parkeerplaats aan de Hondsdrafzoom in Leiderdorp. Het lichaam van Hans wordt enkele uren later gevonden in Aarlanderveen. Hij laat een vrouw en meerdere kinderen na. Ondanks intensief onderzoek en plaatsing op de coldcasekalender in 2017 is deze moord nooit opgelost.

De podcast
Nabestaanden van Hans Schonewille worstelen nog dagelijks met de onzekerheid over wat Hans precies is overkomen, waarom en wie daarvoor verantwoordelijk is of zijn. In de podcastserie spreken Babs Assink en Lammert de Bruin (makers van onder andere ‘De Showbizzmoord’) met nabestaanden en politiemensen die de afgelopen jaren aan het onderzoek hebben gewerkt.

“Het is een hele interessante zaak over een man met een bijzonder verhaal”, vertelt De Bruin. “Het leven van Hans Schonewille zou zo uit een spannend jongensboek kunnen komen. Hij begaf zich in verkeerde kringen en handelde in schimmige zaakjes. Toch was hij meer dan alleen een crimineel. Na zijn dood bleef zijn familie dan ook achter met een heleboel onbeantwoorde vragen. Hopelijk kunnen we met de podcast bijdragen aan het oplossen van deze zaak.”

De afleveringen van de podcast zijn de komende zes weken elke dinsdag vanaf 20.00 uur te beluisteren op www.opsporingverzocht.nl/podcast en via de bekende podcast-apps. Of luister alvast de trailer.

Beloning van 30.000 euro
Ook het coldcaseteam in Den Haag hoopt dat de podcastserie mensen met informatie over de zaak over de streep trekt om naar de politie te stappen. Rechercheurs zijn ervan overtuigd dat meerdere mensen weten wie betrokken is of zijn bij de dood van ‘de Indiaan’. De hoofdofficier van justitie in Den Haag looft een beloning van 30.000 euro uit voor de tip die leidt tot een ontknoping.

Tips
De politie vraagt iedereen die iets gehoord of gezien heeft dat verband houdt met deze zaak contact op te nemen. “Weet dat het nooit te laat is om te praten”, zegt een woordvoerder van de politie. “Mensen die twijfelen of het verstandig is om met de politie te praten en misschien wel informatie jaren bij zich dragen en bang zijn zélf vervolgd te worden hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Het niet delen van die informatie is niet strafbaar. De informatie kan juist van groot belang zijn en kan wellicht een einde maken aan de onzekerheid van nabestaanden.”

Informatie over een cold doorgeven aan de politie kan op verschillende manieren:
Bel met de Opsporingstiplijn op 0800-6070 (gratis).
Bel vertrouwelijk met Team Criminele Inlichtingen (TCI) op 06-57876279.
Bel anoniem met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 (gratis).
Maak gebruik van het online tipformulier.
Mail naar via coldcase@politie.nl. De informatie komt dan terecht bij het coldcaseteam van de politie Den Haag.
Stuur (gratis) een brief naar antwoordnummer 2010, 2501 XR Den Haag.

Cold cases nieuwe aanpak
Met de campagne ‘Het is nooit te laat om te praten’ brengt de politie onopgeloste zaken onder de aandacht bij het grote publiek. In de campagne doet de politie een dringend beroep op mensen die over informatie beschikken over een cold case. Politieonderzoek wijst uit dat daders van levensdelicten vaak in hun omgeving vertellen wat zij hebben gedaan.

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Coldcase De Indiaan


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×