Marcel Schonewille
Er is nog steeds geen doorbraak in de zaak, ondanks de beloning van 30.000 euro voor de gouden tip. (Foto: Sleutelstad)

Peter R. de Vries Foundation vraagt aandacht voor moord op de Indiaan

Exact 25 jaar geleden werd de bekende Leidenaar Hans Schonewille, ook wel de Indiaan genoemd, vermoord. Zijn zoon Marcel blijft zoeken naar antwoorden. Hij, en ook de rest van zijn familie, wil weten wat er die nacht is gebeurd, waarom zijn vader werd vermoord en door wie. Met hulp van de Peter R. de Vries Foundation, die gespecialiseerd is in cold cases, wordt een nieuwe poging gedaan deze zaak op te lossen.

Hans Schonewille (47) wordt op 11 juni 1999 dood gevonden op een afgelegen plek in Aarlanderveen. Hij is met meerdere schoten door zijn hoofd om het leven gebracht. Een dag eerder vertrekt Hans na een telefoontje vanaf zijn huis in Leiden, zijn vrouw weet niet waarheen en ook niet door wie hij is gebeld. Zijn auto – een blauwe Opel Omega – wordt die nacht brandend aangetroffen op een parkeerplaats aan de Honsdrafzoom in Leiderdorp.

Een groot onderzoek start, maar helaas komt er geen duidelijkheid wat er met Hans is gebeurd en met wie hij die avond daarvoor aan de telefoon zat. Hans was een bekend figuur in de Leidse horecawereld en werd door iedereen ‘de Indiaan’ genoemd. Naast zijn werk hield Hans zich altijd bezig met ‘handeltjes’, zoals het verkopen van gestolen sigaretten of nagemaakte kleding.

Er is al veel aandacht geweest voor deze zaak, er werd in 2021 een podcastserie gemaakt over deze zaak, in samenwerking met Opsporing Verzocht. Maar nu, precies 25 jaar later is er nog steeds geen doorbraak, ondanks de beloning van 30.000 euro voor de gouden tip.

Marcel Schonewille in gesprek met Corine Havinga over de moord op zijn vader in 1999.

Zoon Marcel heeft het gevoel dat het coldcaseteam in de goede richting zit als het gaat om de oplossing. “Maar er is meer bewijs nodig om de zaak rond te krijgen. Gerechtigheid is heel belangrijk, maar toch willen wij vooral ook weten wat er de avond van de moord precies gebeurd is. Dan kan er rust komen in de familie en kan ook ik eindelijk aan de rouwverwerking beginnen”, zegt hij. Hij doet een oproep aan mensen die meer weten: “Als je niet durft te praten, meld je dan anoniem bij de Peter R. de Vries Foundation.”

Meer informatie over de Case not Closed campagne van de Peter R. de Vries Foundation.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×