Justitie heeft verdachte op het oog in zaak van vermoorde Hans Schonewille

De politie heeft een verdachte in het vizier van de 22 jaar geleden gepleegde moord op Hans ‘de Indiaan’ Schonewille. Dat meldt het AD vandaag. Die verdachte is volgens de krant de 60-jarige Simon van K. uit Roelofarendsveen.

Op 30 juni dit jaar bracht Van K. een bezoek aan het Alrijne Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn. Toen hij naar buiten kwam, reed een zwarte motor zonder kenteken richting het parkeerdek. Er zaten twee in het zwart geklede mannen op met zwarte helmen. Ze reden op Simon van K. en zijn partner af. Die denken ook een wapen gezien te hebben. De mannen roepen: “Jij gaat bloeden voor de Indiaan.” Van K. denkt dat zijn laatste uur heeft geslagen en rent het ziekenhuis weer in.

De actie die hierboven wordt beschreven, is volgens de verdachte en zijn advocaat Pieter Hoogendam een actie van de politie. In een poging de 22 jaar oude moordzaak rond Schonewille op te lossen, zouden twee agenten op een motor de verdachte hebben bedreigd. Van K. heeft samen met zijn advocaat aangifte gedaan en eisen een onderzoek. Justitie bevestigt tegenover het AD alleen dat er  inderdaad een verdachte in beeld is.

Van K. vertelt aan de krant dat hij bang is geworden na de bedreiging en daarom een wapen aanschafte. Het wordt hem dan snel duidelijk dat hij in de gaten gehouden wordt, want binnen mum van tijd staat een arrestatieteam voor de deur om hem op te pakken voor wapenbezit. Twee weken zit hij vast. Volgens advocaat Hoogendam krijgt zijn cliënt in de gevangenis half juli bezoek van twee agenten die tegen hem zeggen dat de mannen op de motor van de politie waren. Hij kreeg dat later zelf ook bevestigd van het Openbaar Ministerie. Hoogendam is laaiend. “Als dit de manier is waarop de politie in Nederland bewijs probeert te verzamelen? Ze zijn totaal uit de bocht gevlogen. Ik ken geen enkel wetsartikel dat zegt dat agenten mensen mogen bedreigen met het leven.”

Hoogendam kan het haast niet geloven, zo vertelt hij in het AD-artikel. Maar de bijzondere gedragingen van de politie vallen voor hem wel steeds meer op zijn plek. “Want hoe kon de politie na een half uur, nadat Van K. thuis was na aanschaf van het wapen, al met een arrestatieteam op de stoep staan? Was dit de reden waarom de politie zo’n serieuze bedreiging niet in behandeling wilde nemen? Opvallend is ook dat de aanklacht van wapenbezit wordt ingetrokken, al is de zaak nog niet geseponeerd, aldus Hoogendam. Ook komt Simon van K. weer op vrije voeten.” Het OM doet verder geen mededelingen over de zaak omdat het om een lopend onderzoek gaat.

Hans Schonewille was als horecaman een bekend gezicht in Leiden. Hij verhuurde speelautomaten en organiseerde in die tijd de illegale lotto. Schonewille werd in 1999 geliquideerd. Een politieman vond zijn lichaam op een parkeerplaats in Aarlanderveen. Een dader werd nooit gepakt, maar dit jaar vroeg de politie in een podcast opnieuw aandacht voor de zaak. Daarin kwamen zoveel tips naar voren dat eind juni de politie liet weten de zaak bijna te hebben opgelost. Eind juni werd de laatste aflevering van de zesdelige podcastserie gepubliceerd.

112 Sleutelstad Leiden Regio Coldcase De Indiaan


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×