Het Leidse Halix zit midden in de 'vaccinoorlog' tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. (Foto Sleutelstad)

AstraZeneca wil vanuit Leiden vaccins gaan leveren

AstraZeneca wil ook vanuit Leiden vaccins gaan leveren. Het Leidse bedrijf Halix produceert al vaccins maar die zijn nog niet geleverd omdat AstraZeneca nog geen aanvraag had gedaan. Dat is nu dus wel gebeurd bij het Europese geneesmiddelenbureau EMA in Amsterdam. Dat heeft Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides bekendgemaakt.

Totdat de toestemming is verleend kunnen de vaccins niet geleverd en ingezet worden. Kyriakides, meldt de NOS, denkt dat die toestemming snel kan komen, zodat mogelijk nog deze maand de eerste leveringen worden gedaan.

Lees hier het coronadossier van Sleutelstad

Het raadsel van Halix
Waarom het zo lang heeft geduurd, is nog altijd onduidelijk. Eerder deze maand schreef de Financial Times over “the mystery of the Dutch factory”, oftewel het raadsel van de Nederlandse fabriek: Halix op het Leidse Bio Science Park.

AstraZeneca kan tot nu toe veel minder vaccindoses leveren aan de EU dan afgesproken. Dat heeft binnen Europa geleid tot veel wantrouwen. Het vaccin van het Brits-Zweedse AstraZeneca wordt binnen de Europese Unie in Nederland en Belgiƫ geproduceerd. Ook zijn er twee productielocaties in het Verenigd Koninkrijk. In Italiƫ worden de vaccins gebotteld. Daar ontdekte Italiaanse inspecteurs eerder deze week 29 miljoen vaccins die klaar stonden voor transport naar het Verenigd Koninkrijk.

Eenrichtingsverkeer wekt wrevel
Het bedrijf zelf wijdt de slechte levering aan productieproblemen in de Belgische fabriek, maar de Europese Commissie vermoedt dat de Britten worden voorgetrokken. Terwijl vanuit de EU, op dit moment de grootste vaccin-exporteur, wel veel Pfizer/BioNtech-vaccins naar het Verenigd Koninkrijk zijn gegaan, komen er andersom geen vaccins terug. En dat is niet conform de afspraak. Dit eenrichtingsverkeer wekt wrevel in Europa.

Het Leidse Halix zit midden in dit politieke conflict en geeft al maanden geen commentaar op de situatie. Het bedrijf zou in december begonnen zijn met de productie voor vaccins voor de Europese Unie. Het kan zo’n vijf miljoen doses per maand leveren. Hoeveel er nu precies al geproduceerd is wil Halix niet zeggen. Mogelijk liggen er miljoen vaccins in Leiden opgeslagen.

Advertentie

Leiden Nieuws Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×