Nieuwe Leidse start-ups wil hele virusfamilies bestrijden.

Leidse start-up haalt 40 miljoen op voor neussprays tegen virussen

Leiden is een nieuwe start-up in de biotech rijker, namelijk Leyden Laboratories, oftewel Leyden Labs. Het bedrijf waaraan verschillende Bio Science-pioniers zijn verbonden ontwikkelt speciale neussprays tegen virussen als Covid-19. Leyden Labs heeft daarvoor recentelijk 40 miljoen opgehaald bij grote investeerderspartijen als Google Ventures, F-Prime Capital, Casdin Capital en Brook Byers.

“Als we producten kunnen ontwikkelen die onmiddellijk bescherming bieden tegen bekende, muterende en nieuwe virussen, kunnen we huidige en toekomstige pandemie├źn en virale infectieziekten bestrijden en mensen helpen een fantastisch leven na te streven,” zegt Leyden Labs oprichter en CEO Koenraad Wiedhaup. “We werken aan deze belangrijke en ambitieuze missie met een geweldig team van ervaren en nieuwsgierige biotech ondernemers en wetenschappers.”

Lees hier het coronadossier van Sleutelstad

Leyden Labs is in juni 2020 opgericht door Wiedhaup, Jaap Goudsmit, Ronald Brus en Dinko Valerio. De oprichters behaalden eerder al successen met Crucell. Dit bedrijf stond aan de wieg van het Bio Science Park in Leiden en ontwikkelde platforms die nu aan de basis staan van het Janssen Covid-19 vaccin.

In Leyden Labs gaan de wetenschappers zich richten op overeenkomsten tussen virusfamilies om de mensheid te beschermen tegen bekende en toekomstige virussen. De huidige aanpak met gedragsregels en vaccins is noodzakelijk, schrijft het bedrijf, maar onvoldoende om de wereld op een toekomstige uitbraak voor te bereiden. Leyden Labs werkt daarom aan een proactieve aanpak die bescherming biedt tegen een breed scala aan virussen, zoals griep- en coronavirussen.

Covid-19, maar ook de eerdere uitbraken van Sars en Mers horen allemaal bij de familie van coronavirussen. De bestrijding richt zich nu vaak op een specifiek virus, zoals de vaccins tegen Covid-19, maar Leyden Labs wil de hele virusfamilie bestrijden en zo brede bescherming bieden tegen bestaande en nieuwe virussen. Naar schatting komen er momenteel wereldwijd 1,7 miljoen onontdekte virussen voor. Zeker zeshonderdduizend virussen zouden het vermogen hebben om mensen te infecteren.

Advertentie

Leiden Nieuws Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×