Afstand houden in de klas. Hier op basisschool Mareland, in mei vorig jaar. (Foto: Rob van Dullemen).

Basisscholen blijven klassen naar huis sturen. ‘Het is continu crisismanagement’

Het basisonderwijs in de Leidse regio blijft worstelen met het coronavirus. Met grote regelmaat worden er hele klassen naar huis gestuurd. Daarna duurt het vijf dagen tot leerlingen getest kunnen worden. Intussen moeten ze afstandsonderwijs krijgen – als er tenminste een leerkracht voorhanden is. “Het is continu crisismanagement”.

Vorige week moest de helft van alle basisscholen in het land één of meer klassen naar huis sturen vanwege coronabesmettingen. Volgens de Leidse scholenkoepels was het in onze regio zeker niet beter.

“Eén besmettingsgeval kan al betekenen dat je de hele klas naar huis moet sturen”, vertelt Astrid Kalmeijer van PROO, de organisatie van openbare basisscholen. “Het hangt ervan af of er anderen een kwartier lang binnen anderhalve meter van die leerling zijn geweest.” Heel vaak is dat inderdaad zo. En dan is de opdracht: iedereen naar huis.

Lees hier het coronadossier van Sleutelstad

Leraren getest
De uitval van leraren is de laatste weken wel redelijk beteugeld, meldt de woordvoerder van SCOL, de koepel van confessionele scholen: “We zijn blij met de sneltest die leerkrachten ’s ochtends vóór schooltijd kunnen krijgen. Dat blijkt heel goed te werken.”

Haar collega Kalmeijer kan dat bevestigen. “Je hebt vrijwel direct de uitslag. Is die negatief, dan kan je meteen weer door naar school en gaan er geen dagen verloren. En als de uitslag positief is, kunnen we ook snel vervanging regelen. Op dit moment lukt dat vaak nog nét.”

Lastig beoordelen
Het belangrijkste struikelblok zijn nu de besmettingen onder leerlingen. Kalmeijer: “Het is soms ook lastig te beoordelen. Kan dat ene kind met een positieve uitslag nou wél of niet anderen besmet hebben? Hoe lang zijn ze hoe dicht bij elkaar geweest?”

De school moet dat samen met de GGD bekijken. Maar die informatie is echt niet altijd zo duidelijk. Dus probeert men met gezond verstand een inschatting te maken. Klassen naar huis sturen doe je “niet onnodig, maar wel doordacht”, is volgens Kalmeijer het motto.

Negen uit zestien
De confessionele scholenkoepel SCOL meldt vanochtend na een rondje bellen dat afgelopen week 9 van de 16 basisscholen een klas naar huis moesten sturen. “Maar twee keer bleek dat onnodig, omdat de GGD constateerde dat er toch geen nauw contact was geweest.” De brief aan de ouders was al uit, maar de klas mocht alsnog terug naar school. In één geval kostte dat één vrijdag thuis zitten, maar daar bleef het dan ook bij.

Intussen probeert iedereen het hoofd koel te houden. Zo lang het kan, wil iedereen het onderwijs draaiend houden. Maar het blijft balanceren en op de tenen lopen. Kalmeijer van PROO: “Eigenlijk is het voor de scholen continu crisismanagement”.

Dit bericht past in het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leidse Mediafonds

Leiden Maatschappij Onderwijs Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×