De plastic borstelharen verschenen bijvoorbeeld op en rond het Kooiplein. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Plastic onvervangbaar bij sneeuwruimen, borstelharen waren 'incident'

Tijdens de sneeuwperiode van afgelopen februari reden grote veegmachines door Leiden om de wegen begaanbaar te houden. Maar daarbij raakten veel plastic borstelharen los, die daardoor in het milieu terechtkwamen. Volgens de gemeente komt dat door ‘een tweetal incidenten’ die in de toekomst vermeden kunnen worden. Helemaal stoppen met de plastic borstels kan volgens de gemeente niet.

Dat blijkt uit de antwoorden die het Leidse college van burgemeester en wethouders heeft gegeven op vragen van Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren. Toen de sneeuw half februari gesmolten was, werden langs verschillende wegen grote hoeveelheden plastic borstelharen gevonden.

Incidenten
Volgens het college ging het mis op twee veegtrajecten. Op het ene traject werd gewerkt met een borstel van slechte kwaliteit. Dat is inmiddels gemeld bij de leverancier en het college zoekt uit of die aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade.

Op het andere traject had de bestuurder van de veegwagen de borstel verkeerd afgesteld, waardoor die met te veel kracht probeerde te vegen. Om dit in de toekomst te voorkomen, krijgen alle medewerkers extra uitleg over de bediening van de veegwagens.

Stoppen kan niet
De Partij voor de Dieren vroeg zich ook af of het gebruik van de plastic borstels niet beter helemaal gestopt kan worden. Als alles goed gaat met een borstel, slijten de borstelharen namelijk langzaam maar zeker af, waardoor er microplastics in de vrije natuur belanden.

Het college erkent dat dit onwenselijk is, maar wil de borstels toch blijven gebruiken. Vegen is de beste remedie tegen sneeuwoverlast, beter dan bijvoorbeeld schuiven, waarbij een spekgladde ijslaag ontstaat en het wegdek beschadigd raakt. Niet vegen is ook geen optie omdat kwetsbare mensen en de hulpdiensten de weg moeten kunnen blijven gebruiken.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×