(Archieffoto: Chris de Waard).

CDA stelt 'wegpestbeleid' Lammenschansdriehoek aan de kaak

Het CDA in Leiden wil weten hoe het kan dat ondernemers zijn weggedreven uit de Lammenschansdriehoek. De partij maakt zich hier al langer zorgen over, maar het aangekondigde vertrek van meubelzaak Zirkzee Wonen & Slapen, is de reden om aan de bel te trekken. Met de leegloop van bedrijven wordt het gebied omgevormd tot een plek voor alleen wonen.

Het gaat om de bedrijven aan de Lammenschansweg in de driehoek met het water van de Trekvliet en het spoor. Aan de Lammenschansstrip zaten grote zaken zoals Intersport, de Gamma, autodealer Renault en familiebedrijf Zirkzee Wonen en Slapen. Laatstgenoemde levert voor het einde van volgend jaar de sleutel in en de autodealer vertrekt halverwege januari 2021.

De ondernemers zijn niet gedwongen te vertrekken, maar voelen zich weggepest. Door de herontwikkeling van het gebied wordt het voor hun steeds moeilijker gemaakt om te blijven. Zo zouden parkeerplekken verdwijnen waardoor het voor hun klanten en leveranciers lastiger werd om langs te komen. In plaats daarvan kwamen dure parkeergarages.

Tweezitsbank
Volgens het CDA is het vertrek van de ondernemers het gevolg van de retailvisie uit 2016. “Daarin staat dat de Lammenschansweg niet tot de detailhandelsstructuur van de toekomst behoort”, zegt fractievoorzitter Joost Bleijie. “Met de Lammenschansweg is echter de afspraak gemaakt dat winkels niet hoeven te verdwijnen. Er is dus afgesproken dat er geen actief uitsterfbeleid gevoerd zou worden. Nu, bijna vijf jaar later kan geconcludeerd worden dat veel ondernemers vertrokken zijn of op het punt staan te vertrekken.”

Ze willen daarom weten of er een ‘wegpestbeleid’ is gevoerd. Ondernemers zeiden eerder tegen Sleutelstad dat ze het wel zo ervaarden. “Vindt het stadsbestuur ook dat het weghalen van parkeerplekken het ondernemen een stuk moeilijker maakt? Een tweezitsbank neem je immers niet op je (elektrische) fiets mee naar huis!”, aldus Bleijie in vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Ver
Voor Willem Jan Zirkzee van Zirkzee Wonen en Slapen is de situatie extra zuur omdat hij geen andere vestigingsplaats in de regio kan vinden. “We zijn in Leiden de exclusieve dealer voor een aantal prominente meubel- en stofferingsmerken. Beschikbare plekken om naar toe te verhuizen, liggen in een gebied waar al een ander bedrijf de dealerrechten heeft. Dealers willen elkaar echt wel helpen, maar ineens je afzetgebied delen met een winkel die een vergelijkbaar assortiment heeft, dat gaat te ver”, aldus Zirkzee. Ondanks dat zijn bedrijf kerngezond is, ziet hij geen andere optie dan zichzelf op te heffen.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×