Permanente druk van corona op de ziekenhuizen: hier bij het LUMC. (Foto: Rob van Dullemen)

Corona laat Leidse regio niet met rust, druk op ziekenhuizen loopt op

Met 565 nieuwe besmettingsgevallen en veertien ziekenhuisopnames heeft de Leidse regio deze week de slechtste scores van dit jaar laten zien. Landelijk vielen de besmettingscijfers de laatste dagen mee, maar de druk op de ziekenhuizen blijft in het hele land oplopen.

De derde golf in de pandemie zorgt op alle fronten voor spanning. De zwartste scenario’s van het RIVM, waarin de ziekenhuizen overspoeld zouden worden, zijn even uit beeld. Maar Nederland houdt wel het hoogste besmettingsniveau van West-Europa. Voor Duitsland is dat reden om het grensverkeer met ons land verder te beperken.

Op dinsdag 13 april moet het demissionaire kabinet weer antwoorden geven op de steeds luider wordende roep om versoepeling. Door de grillige coronacijfers wordt dat weer een lastige afweging. Want nu nog steeds geen tien procent van de bevolking gevaccineerd is, blijft het virus in brandhaardgebieden voor veel ziektegevallen zorgen.

Lees hier het coronadossier van Sleutelstad

Piek op IC
Landelijk loopt het aantal ziekenhuisopnames op, maar het aantal van 2.374 coronapatiënten is nog wel vijfhonderd lager dan begin januari. De patiënten zijn gemiddeld jonger dan voorheen, want veel ouderen worden nu beschermd door hun vaccin.

Opvallend is dat een groeiend deel van de patiënten op de intensive care belandt. Maandagochtend lagen er in totaal 746 mensen met corona op de IC. Dat is een nieuwe piek voor 2021 en zelfs het hoogste aantal sinds bijna elf maanden.

Records in regio
In Leiden en omgeving gaat het bepaald niet beter. Over de intensive care zijn geen regionale cijfers bekend, maar het aantal ziekenhuisopnames stijgt hier harder dan elders. Dat leidt tot jaarrecords: 83 opnames voor heel Hollands Midden en veertien uit de Leidse regio.

Die veertien ziekenhuisopnames uit onze regio zijn dan ook het hoogste aantal sinds april vorig jaar. Acht patiënten kwamen uit Leiden, drie uit Voorschoten, twee uit Leiderdorp en één uit Zoeterwoude. Daarnaast had Voorschoten voor het eerst in bijna twee maanden een sterfgeval door corona.

Sterfgevallen door corona zijn snel zeldzamer geworden en de verpleeghuizen zijn vrijwel virusvrij. Maar de druk op de ziekenhuizen blijft hoog. Hoe hoog die druk nog gaat oplopen, hangt nog steeds vooral af van het verdere verloop van de besmettingen.

Seizoenseffect
Landelijk namen die besmettingen deze week niet toe. Voor het eerst sinds een maand daalde ze zelfs met twee procent. Vooral het paasweekend bracht lage cijfers, met een daling van 7.600 naar 5.300 positieve tests in twee dagen. Dat leidde al tot speculaties over een ‘keerpunt’ en het einde van de derde golf, dankzij het door sommigen voorspelde seizoenseffect.

Maar twee dagen met dalende cijfers in een lang weekend zijn eerder regel dan uitzondering. En als het mooie weer van midden vorige week achter de daling zat, valt te vrezen dat hij niet lang zal doorzetten. Voorlopig zitten alle vijfentwintig veiligheidsregio’s nog in de fase ‘zeer ernstig’ van de pandemie, met gemiddeld 287 nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners.

Brandhaarden
In Zuid-Holland is van een daling geen sprake. Vier van de zeven meest kritieke regio’s van het land zijn in deze provincie te vinden. De GGD-regio Hollands Midden is daar één van. Met 328 besmettingen per honderdduizend inwoners (een stijging van zeven procent) staat Hollands Midden weer vijfde op de landelijke ranglijst.

In de Leidse regio steeg het aantal besmettingen deze week zelfs met zestien procent. En je hoeft niet ver meer buiten Leiden te gaan om brandhaarden te vinden. Katwijk scoort het hoogst (541) en op drie en vier staan Kaag en Braassem (399) en Teylingen (374). Direct daarna komen Zoeterwoude (361), Leiderdorp (351) en Alphen (339).

Biblebelt
In al deze gemeentes ligt het besmettingsniveau ruim boven het gemiddelde. Dat betekent ook bijna steeds meer ziekenhuisopnames. Alphen telde er deze week twaalf, Katwijk acht, Teylingen vier en Leiderdorp en Zoeterwoude samen drie.

Er zijn ook twee gemeentes die alleen opvallen door grote aantallen ziekenhuisopnames, zonder dat er veel besmettingen worden gevonden. Dat zijn de biblebelt-gemeentes Gouda en Krimpenerwaard met deze week dertien en tien opnames. Wellicht gaan mensen hier minder snel naar de teststraat. Maar wie ernstig ziek wordt ontkomt niet aan de ambulance.

Dit artikel maakt deel uit van het project “De Coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×