Zo moet het kruispunt bij de Sweelincklaan-Debussystraat en de Vijf Meilaan eruit gaan zien. (Foto: Gemeente Leiden).

Kruispunt Sweelincklaan-Debussystraat en Vijf Meilaan gaat op de schop

Het kruispunt tussen de Sweelincklaan-Debussystraat en de Vijf Meilaan was twee jaar geleden nog het op één na onveiligste kruispunt in de provincie Zuid-Holland. In Leiden was al langer bekend dat het een gevaarlijke oversteekplaats is. Daar wil de gemeente nu verandering in brengen. Er ligt nu een voorlopig ontwerp voor de herinrichting van het kruispunt op tafel met onder andere een middenberm om de veiligheid te vergroten

Om van de Sweelincklaan naar de Debussystraat te komen moet men de Vijf Meilaan oversteken. Hier maken zowel auto’s als fietsers en voetgangers gebruik van. Ondanks dat dit kruispunt gelegen is in het rustigere Leiden Zuidwest, gebeuren er relatief veel ongelukken. De gemeente heeft daarom besloten tot een grootschalige aanpak. Het plan toont veel verandering om de veiligheid te vergroten.

Zicht ontbreekt
Een van de grootste problemen is het zicht van overstekend verkeer. Door geparkeerde auto’s kunnen bestuurders andere weggebruikers niet of nauwelijks zien aankomen. Auto’s komen hier met 50 kilometer per uur aan rijden uit beide richtingen. Ook is er nauwelijks plek voor overstekend verkeer om zich goed op te stellen.

De plannen voor het kruispunt ten opzichte van de huidige situatie. (Foto’s: Gemeente Leiden).

Na een zwaar ongeluk in de lente van 2020 is er al een aantal parkeerplaatsen opgeheven rondom het kruispunt. In navolging hiervan zullen er nog vier parkeervakken worden omgevormd tot trottoir. Weggebruikers krijgen op deze manier meer zicht op de rest van het verkeer. Ook komen er midden-eilanden op de Vijf Meilaan. De gemeente wil daarmee bereiken dat automobilisten snelheid minderen voor het kruispunt. Zo ontstaat er ook een middenberm waar overstekend verkeer zich kan opstellen. Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat de maximumsnelheid in de Sweelincklaan en Debussytraat wordt verlaagd van 50 kilometer per uur naar 30 kilometer per uur.

Bomen gekapt
Ter compensatie van de opgeheven parkeervakken komen er nieuwe parkeerplaatsen in de Sweelincklaan, Debussystraat en Vijf Meilaan. Zo blijft het totale aantal parkeermogelijkheden gelijk. Ook worden er twee bomen gekapt om de zichtbaarheid te vergroten. Momenteel wordt onderzocht of de bomen verplant kunnen worden.

Het is voor Leidenaren mogelijk om te reageren op het voorlopig ontwerp van de gemeente. Dit kan tot en met zondag 18 april. Op donderdagavond 8 april is er vanaf half 8 een online informatiebijeenkomst via Microsoft Teams. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar verkeer@leiden.nl.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×