Red Team-lid Schellekens roept de terraseigenaren op hun verantwoordelijk te nemen.

Red Team-lid Schellekens houdt hart vast bij versoepelingen

De terrassen die weer opengaan, de avondklok die verdwijnt, studenten in het hoger onderwijs die weer naar de collegezalen mogen. Zoals het er nu naar uitziet, kondigt het kabinet komende dinsdag vrij veel versoepelingen aan tijdens de nieuwe persconferentie. Veel burgemeester zijn blij met de opening van de terrassen. Maar Red Team-lid Wim Schellekens uit Leiderdorp reageert terughoudend.

‘Ik houd mijn hart vast’, zegt Wim Schellekens, voormalig hoofdinspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en lid van de onafhankelijke expertgroep Red Team tegen mediapartner Omroep West. “Het kabinet hoopt dat de besmettingen gaan dalen, maar wacht er niet op tot het écht gebeurt.”

Schellekens schets een somber beeld. “We zijn er nog niet, de groep tussen 20 en 50 jaar heeft nog geen vaccinatie gehad, en die wil los. De ziekenhuizen hebben nog steeds 300 opnames per dag, de ic’s zijn inmiddels opgeschaald en liggen vol. Elke opgenomen coronapatiënt betekent weer dat er een operatie wordt afgezegd. Als het even erger wordt, trekken de ziekenhuizen het niet meer”, waarschuwt hij. Daar komt nog bij dat momenteel vijftien procent van het zorgpersoneel ziek thuis zit.

‘Ik mis doelstellingen’
“Als de besmettingen echt gaan dalen, ontstaat er ruimte om te versoepelen. Wat ik mis zijn doelstellingen”, aldus Schellekens. “Mocht het aantal besmettingen over drie weken omhoog gaan, dan moet het kabinet weer ingrijpen.” Het Red Team-lid roept de terraseigenaren op hun verantwoordelijk te nemen. “Let op dat de mensen zich aan de regels houden. Als het niet kan, grijp alstublieft in.”

Op straat reageren mensen ook verdeeld. Sommige mensen zijn blij met de mogelijke versoepelingen, anderen bekijken het met argusogen. “Ik vind dat ze te snel gaan, terwijl de ziekenhuizen vol liggen”, vertelt een vrouw die zelf in de zorg werkt. “Ik vind dat ze het stapsgewijs moeten doen. We willen te veel. We zijn te verwend. Gezondheid moet boven alles staan, nu staat een terrasje boven op het lijstje.”

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio corona


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×